Σελίδα 2 από 2
Από το 2003 άρχισε η ένταξη των κτηνοτρόφων της Πυλήνης στο πρόγραμμα βιολογικής γεωργίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Σήμερα 7 κτηνοτρόφοι είναι πιστοποιημένοι ως βιολογικοί εκτροφείς και διαθέτουν αριθμό πιστοποίησης. Πρόκειται για επτά οικογένειες που μένουν μόνιμα στη Στράνωμα και στον κάμπο Σίμου, θεματοφύλακες της περιοχής, που δημιουργούν, παράγουν και δίνουν καθημερινά το δικό τους αγώνα δεμένοι με τη φύση και τον τόπο τους.
Η επαφή με αυτούς τους ανθρώπους του μόχθου γεννά αισιοδοξία, αλλά και προβληματισμό. Άνθρωποι της δουλειάς με αγωνία και σκληρή προσπάθεια για το μέλλον των παιδιών τους, με αγωνία και άγχος για τη μικρή παραγωγή που συνεπάγεται η υψηλή ποιότητα, για τις χαμηλές τιμές που διαμορφώνονται στην αγορά και καθιστούν αβέβαιο το μέλλον της κτηνοτροφίας στον τόπο μας.
Αρκετές σκέψεις γεννιούνται από τα εξής ερωτήματα:
Γιατί ενώ όλοι θέλουμε να τρώμε ποιοτικές τροφές δεν ανακαλύπτουμε μέχρι σήμερα τους βιολογικούς κτηνοτρόφους του Δήμου μας;
Γιατί οι ταβέρνες και τα καταλύματα του Δήμου μας αλλά και των άλλων δήμων της ορεινής Ναυπακτίας δεν προτιμούν τα κτηνοτροφικά προϊόντα των πιστοποιημένων κτηνοτρόφων μας;
Γιατί οι κτηνοτρόφοι μας δεν συνεργάζονται για να εκμεταλλευτούν καλύτερα το μόχθο τους;
Γιατί να μην έχουμε κτηνοτροφικά Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης (κρέας, τυρί) στην περιοχή μας;
Τα ερωτήματά μας τα συζητήσαμε με τον. κ Γιώργο Αντωνάκο, γεωπόνο-σύμβουλο βιολογικής γεωργίας, που όλα αυτά τα χρόνια βρίσκεται το πλευρό των κτηνοτρόφων και τους στηρίζει τεχνικά.
Ο κ. Αντωνάκος μας συνόψισε τις σκέψεις του ως εξής:
• Η περιοχή μας αποτελεί ιδανικό τόπο για την εφαρμογή τέτοιων προγραμμάτων.
• Το Πρόγραμμα βιολογικής γεωργίας βοήθησε σημαντικά τους αγρότες με την οικονομική στήριξη που τους παρείχε. Όμως η πολιτική του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είναι αποσπασματική αφού δεν εξασφαλίζονται οι αναγκαίες υποδομές που είναι υποχρέωση της Πολιτείας.
• Οι δυσκολίες των παραγωγών της Πυλήνης, που είναι ίδιες με αντίστοιχες ορεινές περιοχές της χώρας μας, σχετίζονται με την έλλειψη υποδομών (σφαγείο, τυποποιητήριο κρέτος, τυροκομείο) και το συνδυασμό της απόστασης με τις μικρές παραγόμενες ποσότητες σε κρέας και κυρίως σε γάλα.
• Η βιολογική γεωργία στο Δήμο Πυλήνης πρέπει να συνδυασθεί με αγροτουριστικές δραστηριότητες έτσι ώστε να διαμορφωθεί ένα δίκτυο τοπικής αγοράς που θα προωθεί και τα βιολογικά προϊόντα.
Η πρώτη μας προσπάθεια για την ανάδειξη των πρωτοβουλιών των βιολογικών κτηνοτρόφων του Δήμου Πυλήνης κλείνει με τη διαπίστωση ότι ο τόπος μας προσφέρεται για αγροτουρισμό και εναλλακτικό τρόπο ζωής. Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός χρειάζονται συνολικές πολιτικές που μπορούν να εξασφαλισθούν με τη συνεργασία της Πολιτείας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των κοινωνικών φορέων.
Σίγουρα όλοι έχουμε κάτι να προσφέρουμε. Όσοι δεν μπορούμε ως παραγωγοί ας προσπαθήσουμε τουλάχιστον ως καταναλωτές.
Μαρία Ζιαμπάρα
Δημοτική Σύμβουλος Δήμου Πυλήνης