Ισα δικαιώματα και βελτίωση της ποιότητας ζωής.
Είναι μία μέρα επαναπροσδιορισμού της στάσης όλων μας, με σεβασμό και ευαισθησία έναντι των Ατόμων με Αναπηρία.
Επιπλέον, η επέτειος αυτή, πέρα από τον ισχυρό συμβολισμό της, απαιτεί από όλους μας συστηματική αλλαγή νοοτροπιών και υιοθέτηση και εφαρμογή σύγχρονων και μόνιμων λύσεων στα προβλήματα των συνανθρώπων μας. Η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας στα θέματα των Ανθρώπων με Αναπηρία πρέπει να θεωρείται δεδομένη, γιατί το δικαίωμα στη ζωή αποτελεί αξίωμα, που δεν έχει και ούτε επιδέχεται εξαιρέσεις.
Είναι πολύ σημαντικό να ενημερώσουμε, να αφυπνίσουμε, να ευαισθητοποιήσουμε την κοινωνία μας απέναντι στους Ανθρώπους με Αναπηρία. Οφείλουμε να διασφαλίσουμε την αξιοπρέπεια και την ευημερία τους. Πρώτα απ’ όλα, φροντίζοντας να απαλλάξουμε την καθημερινότητά τους από τα εμπόδια που την δυσχεραίνουν ,ξεκινώντας από το απλούστερο, την πρόσβαση σε μεταφορικά μέσα, κτίρια, υπηρεσίες και αγαθά και φτάνοντας ως την δυνατότητα για ισότιμη υγειονομική περίθαλψη και αποκατάσταση, ισότιμη εκπαίδευση, καλλιέργεια δεξιοτήτων και ευκαιρίες απασχόλησης
Στην Ελλάδα, ο αριθμός των Ατόμων με Αναπηρία, υπολογίζεται γύρω στο 1 εκατομμύριο. Τα στοιχεία στηρίζονται σε μετρήσεις του ΠΟΥ και των επίσημων φορέων του κράτους.
Όταν αναφερόμαστε σε ειδικές ανάγκες εννοούμε κάθε πνευματική ή σωματική αναπηρία η οποία χρίζει ειδικής μεταχείρισης ώστε το άτομο να αναπτύξει ισότιμα όλες τις ικανότητες του και να ενταχθεί στη κοινωνία.
Η ένταξη των Ατόμων με Αναπηρία σε μια δίκαιη και ισότιμη κοινωνία παραμένει ένα σημαντικότατο ζητούμενο, μία μεγάλη ανάγκη.
Οι συνάνθρωποί μας με ειδικές ανάγκες δίνουν, πολλές φορές, μάχη επιβίωσης κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, συνθήκες που δυστυχώς συνεχίζουν να υπάρχουν στη χώρα μας.
Τα άτομα αυτά έχουν το δικαίωμα να ονειρεύονται και να προσπαθούν να κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα.
Οι άνθρωποι αυτοί μέσα από τον αγώνα τους γίνονται φωτεινό παράδειγμα για όλους. Το παράδειγμά τους μας οπλίζει με δύναμη και κουράγιο, για να αντιμετωπίσουμε κι εμείς τις δυσκολίες μικρές ή μεγάλες της ζωής.
Τα Ατομα με Αναπηρία δε ζητάνε να γίνει η ζωή τους ευκολότερη. Ζητάνε να γίνει η ζωή τους ΙΣΗ με τη δική μας. Στόχος πρέπει να είναι όχι η τυπική, αλλά η πραγματική ισότητα, η οποία σημαίνει ίσες ευκαιρίες στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή. Αυτό που πρέπει να επιδιώκεται είναι ο Σεβασμός της ατομικής και ομαδικής ιδιαιτερότητας
Σε αυτή τη Διεθνή Ημέρα, ας επαναβεβαιώσουμε τη δέσμευσή μας να συνεργαστούμε για έναν καλύτερο κόσμο, ο οποίος είναι Συνεπής, Δίκαιος και Βιώσιμος για όλους, όπου τα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες υλοποιούνται πλήρως. Στόχος , ίσα δικαιώματα για όλους γιατί η αναπηρία δεν έχει χρώμα, φύλο και ηλικία.