ΘΕΜΑ: Αποκατάσταση του οδικού δικτύου της 24ης Επαρχιακής οδού Ναυπάκτου – Πλατάνου - Αράχωβας - Ψηλού Σταυρού - Ευρυτανία


Κύριε Υπουργέ
Μετά τις θεομηνίες που έπληξαν την ευρύτερη περιοχή της Ναυπακτίας στις 26 Ιανουαρίου 2021 είχαμε κατολίσθηση εντός της τοπικής ενότητας Ποκίστας επί της 24ης Επαρχιακής οδού.
Αυτό σημαίνει ότι όλα τα χωριά της Δυτικής Ορεινής Ναυπακτίας βρίσκονται αποκλεισμένα, αφού δεν υπάρχει άλλος δρόμος εξυπηρέτησης τους από τις 26 Ιανουαρίου 2021. Δεν υπάρχει συγκοινωνία, έχει διακοπεί η διέλευση οποιαδήποτε φορτηγού και η κυκλοφορία Ι.Χ. είναι εξαιρετικά επικίνδυνη.
Από την πρώτη στιγμή οι τεχνικές υπηρεσίες Δήμου Ναυπακτίας και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας επιλήφθηκαν του γεγονότος με την δέουσα σοβαρότητα και ταχύτητα.
Το ΙΓΜΕ έστειλε αμέσως πραγματογνώμονα και έκανε την δική του εισήγηση.
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας συνέταξε τον σχετικό φάκελο με τις προτάσεις της και την οικονομοτεχνική μελέτη και την έχει καταθέσει στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου σας

Κύριε Υπουργέ
Θέλουμε να σας επισημάνουμε τα παρακάτω

Λόγω της πανδημίας και της απαγόρευσης από περιφέρεια σε περιφέρεια μετά το τέλος των περιορισμών οι κάτοικοι και οι ιδιοκτήτες σπιτιών των αποκλεισμένων περιοχών θέλουν να επισκεφτούν τα χωριά τους,τα σπίτια τους,τις περιουσίες τους, τους δικούς τους ανθρώπους που τόσο καιρό έχουν να δουν και δεν υπάρχει συγκοινωνία αφού το ΚΤΕΛ αδυνατεί να στείλει λεωφορεία λόγω της κατολίσθησης.
Οι τοπικές επιχειρήσεις και ιδίως αυτές που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό και την εστίαση αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης, αφού ο ανεφοδιασμός είναι δύσκολος και κοστοβόρος και η πρόσβαση επισκεπτών ουσιαστικά αδύνατη. Την στιγμή που όλες οι επιχειρήσεις της χώρας προσπαθούν να καλύψουν το χαμένο έδαφος, μετά την άρση των περιορισμών οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις δεν έχουν ούτε αυτή την δυνατότητα. Να σημειωθεί ότι η ορεινή Ναυπακτία αποτελεί ελκυστικό και ιδιαίτερα δημοφιλή προορισμό και μάλιστα για εναλλακτικό τουρισμό και οι τοπικές επιχειρήσεις βασίζονται πολύ στην τουριστική κίνηση.
Ο ανεφοδιασμός της αγοράς σε προϊόντα διατροφής και γενικά σε είδη super market γίνεται μέσω άλλων διαδρομών με μεγαλύτερη χιλιομετρική απόσταση σε επικίνδυνο οδικό δίκτυο και το κυριότερο με υψηλό κόστος διανομής.
Λόγω των κοπαδιών που ξεκαλοκαιριάζουν στην ευρύτερη περιοχή ο ανεφοδιασμός με ζωοτροφές είναι εξαιρετικά δύσκολος και κοστοβόρος.
Στις παραπάνω περιοχές έχει σταματήσει οποιαδήποτε οικοδομική δραστηριότητά νέας οικοδομής, επισκευής, ανακαίνισης καθώς και όλα τα δημόσια έργα λόγω της μη πρόσβασης φορτηγών για την μεταφορά υλικών.


Κύριε Υπουργέ
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σας κατέθεσε τον συγκεκριμένο φάκελο με τις προτάσεις της και πρέπει να βρεθεί η αναγκαία χρηματοδότηση για την άμεση υλοποίηση του έργου.
Μην αφήσετε αυτή την ορεινή περιοχή της πατρίδας μας στην τύχη της. Το Υπουργείο σας να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλία για την χρηματοδότηση και εκτέλεση του Έργου.
Εάν για διάφορους υπηρεσιακούς λόγους υπάρχουν καθυστερήσεις είναι αναγκαίο να βρεθεί μια προσωρινή ασφαλή λύση για την πρόσβαση στα αποκλεισμένα χωριά της Ορεινής Ναυπακτίας μέχρι την τελική κατασκευή του Έργου.
Κλείνοντας να ευχηθούμε την όσο το συντομότερο αποκατάσταση της ζημίας που προκάλεσαν οι θεομηνίες, ελπίζοντας στις άμεσες και στοχευμένες ενέργειες σας.

Με εκτίμηση

 

Για το Κεντρικό Συμβούλιο της

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ
Η Πρόεδρος  Δήμητρα Δημαδάμα
Η Γραμματέας    Ιωάννα Πια