user_mobilelogo

book patrais

Η Ναυπακτιακή παρουσία στην Πάτρα από τον 19ο αιώνα

Του Ηλία Στ. Δημητρόπουλου

Γενική προσέγγιση της Προεδρίας Χ.Ν.Χ. (1924 – 1949).
Η 25χρονη αυτή περίοδος (1924 – 1949) χαρακτηρίζεται από πολυσήμαντα γεγονότα σε επίπεδο της Εθνικής ζωής, αλλά και σε ό,τι αφορά την πορεία του Συνδέσμου.
Ένα από τα κύρια γνωρίσματα αυτής της περιόδου ήταν η συνεχόμενη Προεδρία του Χαράλαμπου Ν. Χαραλαμπόπουλου, που έμελλε να καταστεί ο Μεγάλος Ευεργέτης του Συνδέσμου, με τη δωρεά στο Σύνδεσμο του Ι.Ν του Αγίου Χαραλάμπους.
Η θέση του Προέδρου Χ.Ν.Χ. δεν αμφισβητήθηκε ποτέ και από κανέναν. Οι εκάστοτε αρχαιρεσίες σχεδόν έπαιρναν τη μορφή τυπικής διαδικασίας και μόνον ορισμένα, κατά περίπτωση, μέλη του Δ.Σ. άλλαζαν.
Ως προς την αποτίμηση του έργου του, η πιο δημιουργική περίοδος, χρονικά, αξιολογείται το διάστημα 1924 – 1937. Ο θάνατος, τον Ιανουάριο του 1937, του Επίτιμου Προέδρου, μεγαλοβιομήχανου πια, Δ.Ν.Χ., όχι μόνο σκίασε την Ναυπακτιακή Κοινότητα της Πάτρας, αλλά επέφερε καταλυτικές επιπτώσεις στην οικογένεια Χαραλαμπόπουλου. Ο Πρόεδρος Χ.Ν.Χ. διαφαίνεται ότι περιόρισε τις δράσεις του στην κοινωνική ζωή και φυσικά και στα πράγματα του Συνδέσμου, υπό το βάρος των ευθυνών διαχείρισης των εταιρειών του εκλιπόντος αδερφού του. Εξάλλου η χώρα, από τον Αύγουστο του 1936, τελούσε υπό το δικτατορικό καθεστώς του Ιωάννη Μεταξά, προς το οποίο δεν έτρεφαν φιλικά αισθήματα οι Χαραλαμπόπουλοι και το περιβάλλον τους. Ακολούθησε η καταιγίδα του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου και τα δραματικά εμφυλιακά γεγονότα.
Με αυτή την γενική προσέγγιση, οι κυριότερες δράσεις και τα πιο αξιόλογα γεγονότα που είχαν άμεση ή και έμμεση σχέση με το Σύνδεσμο, αποτυπώνονται κατά χρονολογική σειρά. Απλώς τα περί των αδερφών Χαραλαμπόπουλων και του Στρατηγού Γεωργίου Βλαχογιάννη, λόγω της μεγάλης έκτασής τους και της ιδιαίτερης σπουδαιότητας, παρατίθενται σε ξεχωριστά κεφάλαια, στο τέλος του Α΄ Μέρους.

Έτος 1924
Μπαίνοντας το 1924, ο Σύνδεσμος είχε συμπληρώσει 32 χρόνια ζωής. Ήδη είχε περάσει ένας χρόνος από την εκδημία του τελευταίου προέδρου Δ. Σούλου. Για τις δραστηριότητες του Β΄ εξαμήνου του 1923 δεν εντοπίστηκαν στοιχεία, γιατί δεν διασώθηκαν φύλλα εφημερίδων ή άλλων αρχειακών πηγών. Ο Σύνδεσμος φαίνεται να διήλθε αυτό το μεσοδιάστημα με το Δ.Σ. χωρίς επίσημο Πρόεδρο.
Στις10 Μαΐου 1924, ημέρα Κυριακή, διενεργήθηκαν αρχαιρεσίες στο κατάστημα του Αναστασίου Παπαϊωάννου (Αγίου Ανδρέου 67). Είχαν προηγηθεί δύο άκαρπες Γενικές Συνελεύσεις, στις 30 Μαρτίου και 6 Απριλίου αντίστοιχα, ελλείψει απαρτίας.
Το νέο Δ.Σ. διαμορφώθηκε ως εξής :
Πρόεδρος, Χαράλαμπος Ν. Χαραλαμπόπουλος
Αντιπρόεδρος, Νικόλαος Σπαρτινός
Ταμίας, Κωνσταντίνος Δημ. Σούλος
Γραμματέας, Νικόλαος Γ. Αναγνωστόπουλος
Σύμβουλοι : Αναστάσιος Παπαϊωάννου, Χρήστος Μπικόπουλος, Γεώργιος Λαΐνης, Ιωάννης Κουτρουμπάνος και Αθανάσιος Σταμάτης.
Μετά από λίγες μέρες και συγκεκριμένα στις 21 Ιουνίου, γιορτάστηκε κανονικά η ιδρυτική επέτειος του Συνδέσμου στον Άγιο Αλέξιο.
Το Σεπτέμβριο τάραξε τα νερά της κοινότητας μια διαμάχη – με ανοιχτές δημοσιεύσεις επιστολών – του στελέχους του Συνδέσμου Αναστασίου Ν. Παπαϊωάννου, με την οικογένεια Χαιρέτη.
Ακόμη, μέσα στον ίδιο μήνα διπλά αρραβωνιάσματα σημειώθηκαν στις τάξεις του Συνδέσμου. Συγκεκριμένα ο Νικόλαος Σ. Θεοδοσόπουλος αρραβωνιάστηκε με την Κική, κόρη του Χρήστου Μπικόπουλου και η κόρη του Γ. Λαΐνη, Φούλα, με τον Αξιωματικό του στρατού, Χαράλαμπο Παναγιωτόπουλο.
Ο χρόνος έκλεισε με νέες αρχαιρεσίες, την Κυριακή 21 Δεκεμβρίου, που πραγματοποιήθηκαν στο κατάστημα «Αφθονία» του Σπύρου Θεοδοσόπουλου και ανέδειξαν το νέο Δ.Σ., με την παρακάτω σύνθεση:
Πρόεδρος, Χαράλαμπος Ν. Χαραλαμπόπουλος
Αντιπρόεδρος, Σπύρος Γρ. Παπαδημητρόπουλος
Γραμματέας, Νικόλαος Γ. Αναγνωστόπουλος
Ταμίας, Δημήτριος Παπαδημητρίου
Σύμβουλοι : Ανδρέας Χρ. Μπικόπουλος, Κωνσταντίνος Καραγιάννης, Κωνσταντίνος Βέργος, Νικόλαος Σπαρτινός, Δημήτριος Κατσαρέλης.
Σε αυτή την Γενική Συνέλευση ανακηρύχθηκε ομόφωνα Επίτιμος Πρόεδρος του Συνδέσμου ο Δημήτριος Ν. Χαραλαμπόπουλος, για τις πολύτιμες υπηρεσίες του προς τον Σύνδεσμο. Παράλληλα τέθηκαν τα μεγαλεπήβολα σχέδια για τον Σύνδεσμο από τον Πρόεδρο Χ.Ν.Χ., όπως επιβεβαιώνεται από τα ιστορούμενα στη συνέχεια.
Ο Δ.Ν.Χ. συνεχίζει τις δωρεές του. Αυτή τη φορά προσέφερε(1000) δρχ. στο ταμείο ελεημοσύνων.

Έτος 1925
Με όρεξη, όραμα και πετυχημένη επιχειρηματική κατάσταση, πήρε τα ηνία ο νέος Πρόεδρος Χ.Ν.Χ. Την Κυριακή 25 Ιανουαρίου συγκάλεσε έκτακτη Γ.Σ., στο Ζυθεστιατόριο των αδερφών Λιανού (Αγ. Νικολάου 77). Κύριος σκοπός ήταν η αναθεώρηση του καταστατικού που ίσχυε από το 1915.
Από σύμπτωση η αρχή αυτή συνέπεσε με την απώλεια, ενός διακεκριμένου στελέχους του Συνδέσμου και της εκπαιδευτικής Κοινότητας της Αχαΐας. Απεβίωσε σε ηλικία 56 ετών, ο φιλόλογος καθηγητής Κωνσταντίνος Σούλος του Σπύρου, αδερφός του αειμνήστου, πλέον, προέδρου Δ.Σ. Σούλου, στη μνήμη του οποίου παρατίθεται το βιογραφικό του, ως ΕΠΙΜΕΤΡΟ στα ιστορούμενα του έτους 1925.
Η Εθνική επέτειος της 25ης Μαρτίου εορτάστηκε κατά τα ειωθότα. Γραμματέας του Συνδέσμου είναι ο Νικόλαος Γ. Αναγνωστόπουλος.
Από τον Πρόεδρο τέθηκε ως απόλυτη προτεραιότητα η τροποποίηση του Καταστατικού και γι’ αυτό το σκοπό προκάλεσε αλλεπάλληλες συνεδριάσεις του Δ.Σ. και Γ.Σ. αντίστοιχα, που συνήθως συνέρχονταν στα στέκια των συμπατριωτών, «Λιανός», Αγ. Ανδρέου 77 και «Αφθονία» του Σπύρου Θεοδοσόπουλου.
Οι Ναυπάκτιοι αυτήν την εποχή, προσπαθούσαν να «κλέψουν» λίγα λεπτά από τις σκληρές δουλειές και να πεταχτούν στο δικαστήριο, όπου διεξαγόταν η δίκη για τη μεγάλη ληστεία, που έγινε σε βάρος των αδερφών ‘’Αντωνόπουλοι’’, στο Χάνι Λιόλιου (πάνω από την Καστανιά Ναυπακτίας), θέμα που είχε προκαλέσει τεράστιο ενδιαφέρον. Πολιτική αγωγή ήταν ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου, δικηγόρος, Σπύρος Γρηγ. Παπαδημητρόπουλος.
Άλλη μια επιτυχία για τους Ναυπάκτιους της Πάτρας. Ο Γιώργος Λαΐνης εκλέχτηκε πρόεδρος των χρυσοχόων και προστέθηκε ένα ακόμη όπλο στην φαρέτρα των συμπατριωτών. Ένα άλλο Ναυπακτιακό εμποροραφείο «ξεφύτρωσε» στη συμβολή των οδών Πατρέως και Μαιζώνος με αφεντικό τον Κλεπαΐτη, Περικλή Λαΐνη.
Τον Αύγουστο παρ’ ολίγον να έρθει στο λιμάνι της Πάτρας η Συνίτσα (Περδικόβρυση) ! Και τούτο μόλις μαθεύτηκε ότι κατέπλευσε στο λιμάνι το πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού της Σερβίας, τ’ όνομα του οποίου ήταν ΣΥΝΙΣΤΑ !
Το 1925 τραβούσε προς το τέλος του, με μια εντυπωσιακή Ναυπακτιακή παρουσία στην Πάτρα. Σε δημοσιευθείσα κατάσταση του συλλόγου αρτοποιών, η πλειοψηφία των μελών διαπιστώνεται ότι ήταν Ναυπακτιακής καταγωγής και μάλιστα Ασπριώτες (Δ. Βέργος, Διαμαντόπουλος, Δήμος Κωνσταντίνου, Χρήστος Γούλας, Δημ. Νικολάου, Αλεξ. Αλεξόπουλος, Γ. Γαλάνης, Θ. Θεοδωρόπουλος, Ιωάννης Κωνσταντίνου, Βασ. Λουκόπουλος, Γ. Φούκας, Αθαν. Γεωργούσης, Β. Κορομπέλης, Δ. Θεοδωρόπουλος, Π. Παναγιωτόπουλος, Γ. Γεωργούσης).

Τα εγκαίνια του Ι.Ν. Αγίου Χαραλάμπους
Η εμμονή του Προέδρου Χ.Ν.Χ. για τροποποίηση του Καταστατικού είχε άμεση σχέση με την απόφασή του να αποκτήσει ο Σύνδεσμος σταθερό λατρευτικό τόπο (Ναό), γεγονός που θα του προσέδιδε σταθερό σημείο αναφοράς, αλλά και θα διέθετε περιουσιακό στοιχείο, με ό,τι αυτό σήμαινε.
Με αυτό το όραμα, αγόρασε για λογαριασμό του κτήμα στη θέση Άνθεια, τα σημερινά Ζαρουχλέικα, που τότε ήταν ένα προάστιο της Πάτρας, απέχον περί τα 4 χιλ. από το κέντρο της πόλης.
Εντός του οικοπέδου υπήρχε μικρός Ναΐσκος, αφιερωμένος στην Σύλληψη της Αγίας Άννης, τον οποίο φρόντιζε η οικογένεια Λαγογιάννη. Η ύπαρξη του Ναΐσκου αποτέλεσε το βασικό κριτήριο στην επιλογή της αγοράς εκ μέρους του Χ.Ν.Χ.
Η αγορά της έκτασης έγινε με το συμβόλαιο 15623/27.04.1925 του συμβολαιογράφου Πατρών Τιμολέοντα Γ. Βοΐλα.
Στη συνέχεια εξωράισε το Ναό και πήρε την απόφαση να τον αφιερώσει στον ΑΓΙΟ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟ, προφανώς επηρεασμένος από το βαπτιστικό του όνομα. Περαιτέρω, σχεδίαζε ο Ναός να καταστεί το θρησκευτικό κέντρο των Ναυπακτίων, όπως κι έγινε, να μετονομαστεί ο Σύνδεσμος σε «ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΑΤΡΩΝ – Ο ΑΓΙΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ» και εν καιρώ να δωρίσει οριστικά το Ναό στον Σύνδεσμο.
Μετά τις απαραίτητες προετοιμασίες, στις 8 Νοεμβρίου του 1925, ανήμερα της εορτής των Μεγίστων Ταξιαρχών Μιχαήλ και Γαβριήλ, τελέστηκαν με μεγαλοπρέπεια τα εγκαίνια του Ναού του Αγίου Χαραλάμπους, από τον Μητροπολίτη Πατρών Αντώνιο .
Ο εντοπισμός των επίσημων εγκαινίων του ναού, έχει ιδιαίτερη σημασία και ήρθε να «διασκεδάσει» τις όποιες υπόνοιες υπήρχαν μέχρι σήμερα και συνιστούνταν στο ερώτημα «μήπως ο ναός δεν έχει εγκαινιαστεί ;».
Μέσα στην λαμπρότητα της τελετής υπήρξαν και τα απρόοπτα. Ο Γραμματέας του Συνδέσμου, Νικόλαος Γ. Αναγνωστόπουλος, απώλεσε το πορτοφόλι του, περιέχον (1750) δρχ. και με σχετική καταχώρηση στον τύπο παρακαλούσε τον ευρόντα να του το αποδώσει και ο ευρών, θα λάμβανε και τα ανάλογα ευρετήρια.

(συνεχίζεται)

Πηγή: https://www.emprosnews.gr/%ce%bf-%ce%b5%ce%bd-%cf%80%ce%ac%cf%84%cf%81%ce%b1%ce%b9%cf%82-%ce%bd%ce%b1%cf%85%cf%80%ce%b1%ce%ba%cf%84%ce%b9%ce%b1%ce%ba%cf%8c%cf%82-%cf%83%cf%8d%ce%bd%ce%b4%ce%b5%cf%83%ce%bc%ce%bf%cf%82-12/?fbclid=IwAR1qukWpDjwO5qe0qyCn_3tF3bMznL6utgwl8SuZcyXVa_aqtuqJSuspizk

Επικαιρότητα

Μεγάλη Παρασκευή στήν Ναύπακτο
Ἀποκαθήλωση στόν Ἱερὸ Ναὸ Ἁγίας Παρασκευῆς Ναυπάκτου
Περιφερειακό Πρωτοδικείο στη Ναύπακτο
Η Γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου γιορτάζει την 20η επέτειο από την Έναρξη Λειτουργίας της, υποδεχόμενη την Ολυμπιακή Φλόγα για την Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία «Παρίσι 2024»
Με την Υπουργό Πολιτισμού Λ.Μενδώνη συναντήθηκε ο Δήμαρχος Β.Γκίζας
Στην Ναύπακτο το Συνέδριο "Καρδιολογία του Μέλλοντος" στις 5-6 Απριλίου
Τη νέα Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φ.Σαράντη υποδέχθηκε στο Δημαρχείο ο Δήμαρχος Β.Γκίζας
Κάλεσμα σε εθελοντές για τους Εορτασμούς της Απελευθέρωσης της Ναυπάκτου
Ο Δήμος Ναυπακτίας τιμά την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου
Κύριο Θέμα: Ὁ Κύριος τῆς Δόξης Νέο βιβλίο τοῦ Μητροπολίτου Ναυπάκτου μέ θέμα τήν ἑρμηνεία τῆς Παλαιᾶς Διαθήκης
Ξεκινούν στις 4 Μαρτίου τα Προγράμματα «Άθληση για Όλους» στην Ναύπακτο και το Αντίρριο
Ἑορτή τῶν ἐν Πάτραις Ναυπακτίων στόν Ἅγιο Χαράλαμπο Ζαρουχλέϊκων
Πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του Ειδικού Σχολείου Ναυπάκτου
Χριστούγεννα στήν Ναύπακτο
Ευχές από τον Δήμαρχο Ναυπακτίας
Δήμος Ναυπακτίας: Και αυτά τα Χριστούγεννα γιορτάζουμε μαζί!
Ορκωμοσία νέου Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ναυπακτίας
Σύγχρονα Εκπαιδευτήρια Κοτρώνη - Εγκαίνια της έκθεσης του Γιάννη Αδαμάκη
ΕΦ.Α Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος - Εγκαίνια περιοδικής εικαστικής έκθεσης του Γιάννη Αδαμάκη στο Φετιχιέ Τζαμί Ναυπάκτου
Θεία Λειτουργία στό Ἐκκλησάκι τοῦ Κέντρου Ὑγείας Ναυπάκτου

Πολιτισμός - Σύλλογοι

Ενεργή παρουσία της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ναυπακτίας στις εκδηλώσεις για την 198η επέτειο της Εξόδου της Ηρωικής Φρουράς των Ελεύθερων Πολιορκημένων το 1826
Η Ομοσπονδία Συλλόγων Ναυπακτίας στις εκδηλώσεις για τα 20 χρόνια της Γέφυρας και της υποδοχής της Ολυμπιακής Φλόγας
Η Ομοσπονδία Συλλόγων Ναυπακτίας στους εορτασμούς της 25ης Μαρτίου
Κυκλοφόρησε η Ναυπακτιακή Φωνή του Μαρτίου
Ο Σύλλογος Αναβίωσης Απογόνων Σουλιωτών Ναυπακτίας συμμετέχει στον εορτασμό της 198ης Επετείου της Εξόδου της Ηρωικής Φρουράς των Ελεύθερων Πολιορκημένων
Σύλλογος Ελευθέριανης Ναυπακτίας - Εκδρομή στη Νότιο Πελοπόννησο
Σύλλογος των Απανταχού Ποκιστιάνων - Εκδρομή Λουτράκι - Άγιο Ποτάπιο
Σύλλογος Δορβιτσωτών Ναυπακτίας - Εκδρομή στα Καλάβρυτα
ΕΝΑ ΣΥΜΠΟΣΙΟ στη Δάφνη Ναυπακτίας (Μυθιστόρημα)
Η νέα σύνθεση των οργάνων της Ο.ΣΥ.Ν
Η Ομοσπονδία Συλλόγων Ναυπακτίας για το Πρωτοδικείο της Ι.Π Μεσολογγίου
Ομοσπονδία Συλλόγων Ναυπακτίας - Γενική συνέλευση - Πανναυπακτιακή γιορτή 2024
Ναυπακτιακή Πίτα 2024 - Πρόσκληση
Σύλλογος εν Αθήναις Στρανωμιτών "Ο Άγιος Νικόλαος" - Πρόσκληση για τον ετήσιο χορό του Συλλόγου
Σύλλογος Δορβιτσωτών Ναυπακτίας - Πρόσκληση για το χορό του Συλλόγου
Πολιτιστικός Σύλλογος Ανωχωριτών - Γιορτή Κραβαρίτικης Γευσιγνωσίας
Γενική Συνέλευση και κοπή της Πίτας του Συλλόγου Απανταχού Χομοριτών
Αδελφότητα Καταφυγιωτών - Κοπή πίτας
Σύλλογος Γραμμενιοξυωτών - Κοπή πίτας
Πολιτιστικός Σύλλογος Στύλιας - Κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας

1821-2021

Αγωνιστές της Επανάστασης από την περιοχή του Προσχίου
Η Ο.ΣΥ.Ν συμμετέχει στις εκδηλώσεις για την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση
Ο.ΣY.Ν: «Γιορτάζοντας τα 200 χρόνια του Εικοσιένα»
Σουλιώτες οπλαρχηγοί στην απελευθέρωση της Ναυπάκτου του Νικόλαου Μ. Τριψιάνου
Γιάννης Παν. Φαρμάκης – Κραβαρίτης, Ο Ηρωικός Οπλαρχηγός του ΄21 του Χαράλαμπου Δ. Χαραλαμπόπουλου
Ο απελευθερωτικός αγώνας του ΄21 στη Δυτική Ελλάδα του Γιάννη Χαλάτση
"Το Ναυπακτοβενέτικο στο 1821" του Ηλία Στ. Δημητρόπουλου
Κωνσταντίνος Δ. Βουτσινάς: " Γιάννης Βλαχογιάννης - Ο νεωτεριστής Επαχτίτης"
Ο Δήμος Ναυπακτίας τιμά την Επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση
Χρήστος Σιαμαντάς: «Τα πολεμικά γεγονότα στην περιοχή της Ναυπάκτου την περίοδο της Επανάστασης του 1821»
200 χρόνια ελληνική επανάσταση
Εμφύλιοι πόλεμοι: Το σαράκι του ελληνισμού
Μητροπολίτης Ναυπάκτου Ἱερόθεος: Ὁ Διχασμός τοῦ Γένους. Ἐθναρχία, Γένος, ἀνασύνταξη
Κάστρα, φρούρια και μοναστήρια της Ναυπακτίας κατά την Επανάσταση του 1821
Ἐκκλησία καὶ Ἐπανάσταση τοῦ 1821 - Δῆμος Ναυπακτίας
Αγωνιστές του 1821 από τα χωριά της Χάλκειας (Γαβρολίμνη - Καλαβρούζα - Τρίκορφο) του Θανάση Καλαβρουζιώτη
Με λαμπρότητα και συγκίνηση ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου
1821 – 2021 –– 200 χρόνια μετά την επανάσταση –– Τιμούμε - Γιορτάζουμε - Συμμετέχουμε - Οραματιζόμαστε
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ

 

booked.net