athanasΣας προσκαλούμε στην εκδήλωση αποκαλυπτηρίων της προτομής του ποιητή, ακαδημαϊκού και ευεργέτη της Ναυπάκτου αειμνήστου Γ. Αθάνα, που θα τελεστεί τηνΚυριακή 29 Ιουλίου 2012 και ώρα 7.45 μ.μ.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον αύλειο χώρο της Παπαχαραλαμπείου Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Ναυπάκτου (Κοζώνη 7, Ναύπακτος).
Η προτομή είναι έργο του γλύπτη κ. Ηλία Βαγγέλη

Ο Πρόεδρος του Ιδρύματος

Ο Δήμαρχος Ναυπακτίας

Ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και

Αγίου Βλασίου κ. ΙΕΡΟΘΕΟΣ

Ιωάννης Μπουλές


Πρόγραμμα:

19.45: Καλωσόρισμα
19.50: Επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη του αειμνήστου τιμωμένου.
20.00: Τέλεση των αποκαλυπτηρίων από τον Μητροπολίτη Ναυπάκτου & Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεο και τον Δήμαρχο Ναυπακτίας κ. Ιωάννη Μπουλέ.
20.02: Χαιρετισμός του Προέδρου του Ιδρύματος Γεωργίου και Μαρίας Αθανασιάδη-Νόβα.
20.08: Χαιρετισμός του Δημάρχου Ναυπακτίας.
20.012 Χαιρετισμός του προέδρου της Εταιρείας Ναυπακτιακών Μελετών κ. Απόστολου Ζορμπά.
20.16: Συνοπτική αναφορά στην προσωπικότητα του Γ. Αθάνα από τον κ. Ντίνο Μακρυγιάννη.
20.25: Εσώψυχες σκέψεις για τον Γ. Αθάνα από τον θετό υιό του κ. Αριστείδη Αθανασιάδη - Σισμάνη.
21.35: Απαγγελία χαρακτηριστικών ποιημάτων του Γ. Αθάνα από την ηθοποιό κα Ειρήνη Ευαγγελάτου.

Το Πρόγραμμα θα παρουσιάσει ο κ. Ηλίας Δημητρόπουλος

Λίγα λόγια για τον Γ. Αθάνα
Γεννήθηκε στη Ναύπακτο το 1893. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Αρχικά ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία και υπήρξε συντάκτης των εφημερίδων Ακρόπολις και Πολιτεία, και συνεκδότης (1933-1936) της εφημερίδας Νέος Κόσμος.
Σταδιοδρόμησε ως πολιτικός με το Προοδευτικό Κόμμα, το Κόμμα των Φιλελευθέρων και την Ένωση Κέντρου. Διετέλεσε πρόεδρος της Βουλής, υπουργός Εσωτερικών, Παιδείας, Βιομηχανίας, Προεδρίας της Κυβερνήσεως. Τον Ιούλιο του 1965 έγινε πρωθυπουργός, αλλά παραιτήθηκε λίγες μέρες αργότερα μετά από καταψήφιση της κυβέρνησής του από τη Βουλή.
Στο χώρο της λογοτεχνίας είναι γνωστός κυρίως ως ποιητής με το λογοτεχνικό ψευδώνυμο Γ. Αθάνας. Έγραψε ποιήματα και πεζά. Τα περισσότερα έργα του είναι εμπνευσμένα από την επαρχία, τον τόπο καταγωγής του, τη φύση και γενικά την ελληνική παράδοση. Τιμήθηκε με το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για τη συλλογή διηγημάτων του Απλοϊκές Ψυχές (1931). Το 1955 εξελέγη Ακαδημαϊκός. Πέθανε στη Ναύπακτο το 1987.
Ο διακεκριμένος αυτός πνευματικός και πολιτικός παρεχώρησε στην πόλη το περιβόλι του στο Γρίμποβο, όπου έχει ανεγερθεί το ξενοδοχείο Ξενία - Ευδοκία και συνέστησε το «ΙΔΡΥΜΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΙ ΜΑΡΙΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗ ΝΟΒΑ» που έχει ως σκοπό, μεταξύ των άλλων, την επιβράβευση αριστευόντων μαθητών και την ενίσχυση σοβαρών πνευματικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων στην πόλη μας.
Για πληροφορίες: Βιβλιοθήκη: Τηλ: 26340 27388 και Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.