user_mobilelogo
ΕλατόβρυσηΤο Πάσχα στην Ελατόβρυση, αλλά και στα υπόλοιπα χωριά του Δήμου Αποδοτίας εορταζόταν με ιδιαίτερο τρόπο κατά το παρελθόν. Δυστυχώς, εκείνα τα πασχαλινά έθιμα δεν τηρούνται πια. Αξίζει, ωστόσο, να τα θυμηθούμε και να ελπίσουμε ότι κάποτε θα αναβιώσουν ξανά.

Εορτή του Λαζάρου
Η ημέρα αυτή συμπίπτει πάντοτε να εορτάζεται την Άνοιξη, όταν υπάρχουν άφθονα λουλούδια. Πέντε κορίτσια καλλίφωνα ή τέσσερα κορίτσια κι ένα αγόρι πήγαιναν στα σπίτια (αντίθετα με τα κάλαντα των Χριστουγέννων, όποτε πήγαιναν τέσσερα αγόρια και ένα κορίτσι). Γι' αυτό η γιορτή του Λαζάρου είναι κατ' εξοχήν γιορτή των κοριτσιών. Τα κορίτσια αυτά, οι λεγόμενες Λαζορούδησες, μπορεί να ήταν δυο και τρεις παρέες.
Οι Λαζαρούδησες στόλιζαν ένα καλάθι με λουλούδια και αν είχαν ένα αγόρι στην παρέα, τότε το κουβαλούσε αυτός, αλλιώς με τη σειρά. Από το πρωί άρχιζαν να γυρίζουν το χωριό. Έμπαιναν στο κάθε σπίτι και άρχιζαν να τραγουδούν το Λάζαρο.  Τραγουδούσαν ανάλογα με το ποιοι κάθονταν στο σπίτι. Από τα τραγούδια που θα διαβάσετε παρακάτω θα αντιληφθείτε αμέσως γιατί σε κάθε σπίτι άλλαζαν τα λόγια.
Κατ' αρχήν σ' όλα τα σπίτια λέγανε σαν εισαγωγή τα εξής λόγια:
Καλώς σάς ηύρε ο Λάζαρος χιλιώ καλώς σάς ηύρε
με τάσπρα με τα κόκκινα με τάμορφα λουλούδια
Και τη Λαμπρή καλόκαρδοι και καλοκαρδισμένοι.
Μετά έλεγαν ένα κομμάτι αφιερωμένο στο νοικοκύρη του σπιτιού:
Αφέντη στα σαράγια σου χρυσά καντήλια φέγγουν
χωρίς λαδάκι και κερί φέγγουν την αφεντιά σου
από τις πόρτες σου φέγγουν τη γειτονιά σου
κι απ' τα παραθύρια σου φέγγουν τον κόσμο ούλο.
Ακολουθεί το στιχάκι αφιερωμένο στην νοικοκυρά:
Κυρά χρυσή κυρά αργυρή, κυρά καμαρωμένη
κυράμ σίντας στολίζεσαι να πας στην εκκλησιά σου
βάνεις τον ήλιο πρόσωπο και το φεγγάρι στήθος
και τον καθάριο αυγερινό μαλαματένια βούλα
και την ολοπλούμιστη οχιά γιορτάνι στο λαιμό σου
Στη συνέχεια οι Λαζαρούδησες λέγανε στα άλλα σπίτια ανάλογους στίχους με τα πρόσωπα που ήταν στο κάθε σπίτι που μπαίνανε. Σε όλα σχεδόν τα σπίτια λέγανε στους στίχους για το νοικοκύρη και για τη νοικοκυρά. Κατόπιν λέγανε ανάλογα και τα παρακάτω:
1) Αν στο σπίτι που μπαίνανε είχαν και παιδί, λέγανε ανάλογα λόγια για τα παιδιά.
2) Αν στο σπίτι βρισκόταν νιόπαντρο ζευγάρι, λέγανε λόγια ευτυχίας γι' αυτό.
3) Αν στο σπίτι βρισκόταν αρραβωνιασμένος ή αρραβωνιασμένη, λέγανε λόγια για τους αρραβωνιασμένους και για τα στέφανά τους.
4) Αν στο σπίτι ήταν γιος ανύπαντρος ή κόρη ανύπαντρη, λέγανε λόγια καλά και καλή παντρειά.
5) Αν στο σπίτι υπήρχε μωρό, λέγανε λόγια για το μωρό.
6) Αν στο σπίτι ήταν ο πατέρας ή γιος ξενιτεμένος, λέγανε λόγια ευχάριστα για τον ερχομό τους.
7) Όταν έφθαναν στο σπίτι του αναγνώστη, ψάλτη, δασκάλου και γραμματικού του χωριού, λέγανε ανάλογα λόγια.
8) Όταν έφθαναν στο σπίτι του παπά έλεγαν λόγια σχετικά με το αξίωμα του.
9) Τέλος, όταν έφθαναν στο σπίτι του τσοπάνη, λέγανε τα παρακάτω λόγια:
Σε τούτα τα γιδομαντριά τα καγκελοπλεγμένα
που μπαινοβγαίνουν χίλια πρόβατα και δυο χιλιάδες γίδια
που σαν τα μερμήγκια περπατούν σαν τα μελίσσια βάζουν.
Να είσθε πάντα καλά και να τα καμαρώνετε
Πολλά είπαμε, χρονιά πολλά και του χρόνου.
Και το καλάθι όλο γέμιζε αυγά από τα φιλοδωρήματα των σπιτονοικοκύρηδων που έδιναν όσο περισσότερα αυγά είχαν εκτός από τα νομίσματα. Γίνεται εδώ γνωστό ότι οι Λαζαρούδησες έδειχναν όλη την τέχνη του τραγουδιού τους ιδίως στα σπίτια που είχαν ανύπαντρο γιο. Παρατηρούμε ότι και το τραγούδι αυτό είναι μεγαλύτερο από τα άλλα. Όλα τα κορίτσια αυτής της παρέας ήταν ανύπαντρα, γι' αυτό και φρόντιζαν να τραγουδήσουν όσο καλύτερα μπορούσαν, πιστεύοντας ότι έτσι θα συγκινήσουν τον ανύπαντρο γιο.
Αν προσέξει κανείς θα δει ότι όλα αυτά τα τραγούδια γράφτηκαν κυρίως κατά τη διάρκεια της μακρόχρονης σκλαβιάς και έχουν έντονη τη σφραγίδα αυτής της περιόδου.

Μεγάλη Πέμπτη
Τη Μεγάλη Πέμπτη η λειτουργία γινόταν απόγευμα. Όλες οι νοικοκυρές ετοίμαζαν τα κόλλυβα και τα ψυχούδια (μικροί άρτοι ξεροψημένοι ένα για κάθε ψυχή). Έβαζαν τα κόλλυβα σε πιάτο ή μικρή γαβάθα, από πάνω το πρόσφορο που θα προσκόμιζε ο παπάς και τα ψυχούδια αρμαθιασμένα σε μια κλωστή όλα μαζί. Τα πήγαιναν στην εκκλησία και τα παρέδιδαν στον παπά. (Τα ψυχούδια έμεναν εκεί ως τη Δευτέρα της Λαμπρής, οπότε ο παπάς που στο μεταξύ είχε γράψει ελαφρά πίσω από κάθε αρμάθα με ψυχούδια το όνομα της οικογένειας, φώναζε τα ονόματα και τα παράδινε). Μ' αυτό πίστευαν οι χωριανοί μας ότι τα ψυχούδια θα τα έπαιρναν οι πεθαμένοι τη βδομάδα της Λαμπρής μετά την Ανάσταση του Κυρίου, που όλοι δήθεν καταδικασμένοι και μη ήταν ελεύθεροι να τα φάνε. Αργά το απόγευμα τελείωνε η λειτουργία (ο παπάς έμενε νηστικός ως τη λειτουργία για να λειτουργήσει το απόγευμα). Στο τέλος της λειτουργίας ο παπάς άνοιγε τη φυλλάδα του που είχε όλους τους πεθαμένους γενεές γενεών γραμμένους για όλες τις οικογένειες και μνημόνευε όλα τα ονόματα ένα ένα. Όλοι όσοι άκουγαν τα ονόματα πετούσαν μετάλλινα χρήματα σε ένα τασάκι. Μετά μοιράζονταν τα κόλλυβα και έφευγαν όλοι για τα σπίτια τους.

Μεγάλη Παρασκευή
Ημέρα γενικού πένθους. Στα σπίτια τότε το εξέταζαν και δεν έστρωναν τραπέζι. Στο πόδι έπαιρναν όλοι κάτι και έτρωγαν χωρίς λάδι. Η καμπάνα χτυπούσε πένθιμα. Ο παπάς όλο το πρωινό γύριζε στα σπίτια και έλεγε χρόνια πολλά κατά το έθιμο και το κάθε σπίτι του έδινε αυγά, το λιγότερο ένα ζευγάρι.

Ανάσταση
Αϊ ΘανάσηςΤο πρωί της Κυριακής του Πάσχα λίγο πριν από τα μεσάνυχτα κτυπούσαν οι καμπάνες της Αγίας Τριάδος και του Άη Θανάση και οι χωριανοί λαμπροφορεμένοι,  κρατώντας φαναράκια και δαυλιά αναμμένα, τραβούσαν για την Εκκλησία. Ο παπάς λαμπροφορεμένος και αυτός (με τα καλά του άμφια, αν είχε βέβαια τέτοια), μέσα στο ιερό περίμενε όλο το χωριό. Από καιρό σε καιρό ρωτούσε: «Ήρθαν όλοι;» Όταν οι επίτροποι τον πληροφορούσαν ότι ήρθαν πραγματικά όλοι (έπρεπε να έρθουν όλοι, γιατί το είχαν σε κακό αν κάποιος απουσίαζε, μάλιστα αν έλειπε καμιά οικογένεια αμέσως η επιτροπή του ναού έπρεπε να εξακριβώσει τι συμβαίνει, μήπως δηλαδή συνέβαινε καμιά ασθένεια), τότε δινόταν το σύνθημα και ο παπάς έβγαινε από την εκκλησία, πήγαινε στην ανατολική πλευρά της εκκλησίας, ανέβαινε στο πεζούλι της μάντρας και, όταν ήταν η κατάλληλη ώρα διάβαζε όσο μπορούσε δυνατότερα και καλύτερα το Ευαγγέλιο της Ανάστασης. Μετά άρχιζε το «Χριστός Ανέστη». Εκείνη τη στιγμή, όλοι οι χωριανοί που είχαν στα σελάχια τους κουμπούρες τις τραβούσαν και έριχναν σε κάθε «Χριστός Ανέστη». Μετά έμπαιναν στην εκκλησία και άρχιζε το ομαδικό «Χριστός Ανέστη». Όταν κατά τα χαράματα τελείωνε η λειτουργία, ασπάζονταν οι χωριανοί αναμεταξύ τους λέγοντας το «Χριστός Ανέστη» και του χρόνου.
Γύριζαν στο σπίτι, έτρωγαν τη φτωχική τους μαγειρίτσα και λίγο αργότερα μαζεύονταν κατά γειτονιές και συγγένειες και έψηναν το αρνί τους, στην προκειμένη περίπτωση το κατσίκι από τη μανάρα τους. Το απόγευμα γινόταν η λειτουργία της «Αγάπης», η οποία γινόταν σαν πανηγύρι του χωριού.

Λαογραφικό Μουσείο Ελατόβρυσης Αποδοτίας


Επικαιρότητα

Ξεκινούν τα μαθήματα για την Παιδική Χορωδία Ναυπάκτου
Πρόγραμμα Υποστήριξης Γονέων από τον Δήμο Ναυπακτίας
60.000 ευρώ για τη μελέτη στερέωσης και αποκατάστασης του Λιμανιού της Ναυπάκτου
Την Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίου η πρώτη συνάντηση για την Παιδική Χορωδία
Κουρά νέου Μοναχοῦ στήν Ἱερά Μονή Ἀμπελακιωτίσσης Ναυπακτίας
Επί ποδός ο μηχανισμός του Δήμου Ναυπακτίας για την αντιμετώπιση έκτακτων συμβάντων
Έκτακτη σύσκεψη στο Δημαρχείο Ναυπακτίας για την επερχόμενη κακοκαιρία Β.Γκίζας: «Είμαστε επιφυλακή ώστε να αντιμετωπιστεί κάθε έκτακτο γεγονός»
Ὁ Μητροπολίτης Ναυπάκτου Ἱερόθεος στόν ἁγιασμό τῶν 1ου καί 2ου Λυκείων καί Γυμνασίων Ναυπάκτου
Mήνυμα του Δημάρχου Ναυπακτίας, κ. Βασίλη Γκίζα για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς
Ξεκίνησαν οι εγγραφές στην Παπαχαραλάμπειο Δημοτική Φιλαρμονική Ναυπάκτου
«Πρόγραμμα Οικονομικής Στήριξης Οικογενειών με Παιδιά Προσχολικής Ηλικίας» στον Δήμο Ναυπακτίας
Σύσκεψη υπό τον Δήμαρχο κ.Βασίλη Γκίζα με τους φορείς υγείας
Τηλεφωνική και μέσω e-mail εξυπηρέτηση από τις Υπηρεσίες του Δήμου Ναυπακτίας
Απολυμάνσεις σε κεντρικά σημεία της Ναυπάκτου Βασίλης Γκίζας: «Ο κάθε ένας από εμάς, προσωπικά, θα πρέπει να συμβάλλει στο να μην εξαπλωθεί ο ιός»
Έκτακτη συνεδρίαση της ΚΕΔΝ για το μέλλον των ΚΔΑΠ Βασίλης Γκίζας: «Τα ΚΔΑΠ του Δ.Ναυπακτίας θα συνεχίσουν απρόσκοπτα τη λειτουργία τους»
Έργα που θωρακίζουν την Αιτωλοακαρνανία αποφάσισε το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας
Ἀρχιερατική θεία Λειτουργία στήν Πωκίστα Ναυπακτίας
Υποτροφίες στο ΕΑΠ για Ρομά, Ωφελούμενους Αστεγίας και πρώην φιλοξενούμενους ή φιλοξενούμενους δομών παιδικής προστασίας
Τον Καπετάνιο και τον Μηχανικό του ferry boat «Σαλαμινομάχος» τίμησε ο Δήμαρχος Ναυπακτίας, Βασίλης Γκίζας
Δωρεάν ασύρματη πρόσβαση στο διαδίκτυο αποκτούν Κοινότητες του Δ.Ναυπακτίας
Ἑορτή ἁγίου Κοσμᾶ τοῦ Αἰτωλοῦ στήν Καλαβρούζα Ναυπακτίας
Με την Εθνική Λυρική Σκηνή έπεσε η αυλαία των πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου Ναυπακτίας
Διάψευση εἰδήσεως
Ἡ ἑορτή τῆς Ἀποδόσεως τῆς Κοιμήσεως τῆς Θεοτόκου στήν Παλαιοπαναγιά καί τόν Πλάτανο Ναυπακτίας
Μιά ἐπαναλαμβανόμενη προσφορά γιά τήν Ἱερά Μητρόπολη Ναυπάκτου
Ξεκινούν οι εγγραφές στους Δημοτικούς Παιδικούς-Βρεφονηπιακούς Σταθμούς στο πλαίσιο της δράσης «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής»
Ρεσιτάλ με έργα του Μίκη Θεοδωράκη στις 18 και 19 Αυγούστου από την Εθνική Λυρική Σκηνή στο Κάστρο Αντιρρίου
Ἑορτή τῆς Κοιμήσεως στήν Ἱερά Μονή Ἀμπελακιωτίσσης
Δήμος Ναυπακτίας προχωρά στη βελτίωση, στον καθαρισμό και την αποκατάσταση των μονοπατιών του
Απαγορεύονται οι όρθιοι και παραμένει υποχρεωτική η χρήση μάσκας καθ’ όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων και στους υπαίθριους χώρους
«Ἡ χαμένη (ἤ κρυμμένη) Ρωμηοσύνη» Μητροπολίτου Ναυπάκτου καί Ἁγίου Βλασίου Ἱεροθέου
Την Κυριακή 2/8 και την Δευτέρα 3/8 «Ιφιγένεια η Εν Ταύροις» του Ευριπίδη σε Αντίρριο και Ναύπακτο
Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες ενίσχυσης της υδροδότησης Τ.Κ. Τρικόρφου - Παρεμβάσεις με στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας
Ἔναρξη Κατασκηνώσεως Ἀρρένων Ἱερᾶς Μητροπόλεως Ναυπάκτου
Ο Αντιδήμαρχος Ναυπακτίας στο MEGA
Σύσκεψη της συντονιστικής ομάδας διαχείρισης των επιπτώσεων της πανδημίας της Π.Δ.Ε.
Ξεκινούν οι πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου Ναυπακτίας «Ο δικός μου τόπος είναι ο πολιτισμός»
Ἑορτή τοῦ Ἁγίου Παντελεήμονος στό Ἀντίρριο
Ἑορτή τῆς Ἁγίας Παρασκευῆς στήν Ναύπακτο (video)
Ο Δήμαρχος Ναυπακτίας στην ΕΡΤ για την καμπάνια τουριστικής προβολής της Ναυπακτίας (video))

Πολιτισμός - Σύλλογοι

Σύλλογος Δορβιτσωτών " Η Αναγέννηση" - Εορτασμός υψώσεως του Τιμίου Σταυρού
Beach Volley: Τουρνουά Blind Mix στη Ναύπακτο
Κυκλοφόρησε το βιβλίο ''Στα δυτικά της Ρούμελης'' Ιστορία - Λαογραφία του Παντελή Σπ. Σπαρτινού
AHEPA CUP 2020 Beach Volleyball tournament
«Τα καλούδια της μάνας μου» - To νέο βιβλίο του Θανάση Καλαβρουζιώτη
Πολιτιστικός σύλλογος Ανωχωριτών - Ενημέρωση σχετικά με τις καλοκαιρινές εκδηλώσεις
Σύλλογος Δορβιτσωτών " Η Αναγέννηση" - Δελτίο τύπου για τις καλοκαιρινές εκδηλώσεις
Ο εορτασμός του Αγίου Πνεύματος στη Δορβιτσά
"Ο εν Πάτραις Ναυπακτιακός Σύνδεσμος»: Από τους Αγ. Πάντες… στον Αγ. Χαράλαμπο
Ναυπακτιακός Σύνδεσμος Εν Πάτραις - "Ο Άγιος Χαράλαμπος" - Nαυπακτιακή Φωνή
Καταφύγιο Ναυπακτίας «ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΑΜΕ ΣΤΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ»
Σύλλογος Αγίου Δημητρίου Ναυπακτίας - ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ
Σύλλογος των Απανταχού Χομοριτών - ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ
Αράχωβα Ορεινής Ναυπακτίας - ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ
Σύλλογος των Απανταχού Χομοριτών - Ακύρωση συνεστίασης
Σύλλογος Τερψιθεατών - Αναβολή Γενικής Συνέλευσης Συλλόγου
Σύλλογος Αγίου Δημητρίου Ναυπακτίας - Αναβολή του ετήσιου χορού
Ετήσιος χορός του Συλλόγου Αγίου Δημητρίου Ναυπακτίας
Το νέο Δ.Σ. του Εκπολιτιστικού και Εξωραϊστικού Συλλόγου των Απανταχού Περκιωτών Ναυπακτίας "Ο Άγιος Νικόλαος"
Ετήσιος χορός του Σύλλογου Δορβιτσωτών "Η Αναγέννηση"
Σύλλογος Ποκιστιάνων Ναυπακτίας - Συνοπτική παρουσίαση του έργου του συλλόγου στη δεκαετία 2009-2019
Κοπή πίτας του Σωματείου Μουσικών "Ορφέας"
Ετήσιος χορός - κοπή πίτας του Συλλόγου Στρανωμιτών Ναυπακτίας "Ο Άγιος Νικόλαος"
Ετήσιος χορός και κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας του Συλλόγου Κυδωνιωτών Ναυπακτίας "Η Γούστιανη"
Αρχαιότητες στην πόλη της Ναυπάκτου
Σύλλογος Δορβιτσωτών " Η Αναγέννηση" - Αναβολή ετήσιου χορού
Πολιτιστικός Σύλλογος Τρικόρφου - Εθελοντική Αιμοδοσία
Κοπή πίτας του Εκπολιτιστικού και Εξωραϊστικού Συλλόγου των Απανταχού Περκιωτών Ναυπακτίας "Ο Άγιος Νικόλαος"
Ο Δήμος Ναυπακτίας δημιουργεί Επιτροπή Προσβασιμότητας μετά από αίτημα του Συλλόγου "ΑΛΚΥΟΝΗ"
Πολιτιστικός Σύλλογος Τρικόρφου - Κοπή πίτας
Ο Σύλλογος Στρανωμιτών Ναυπακτίας " Ο Άγιος Νικόλαος" στην εκδήλωση της ΠΑΝ.ΣΥ.
Ὁ Μητροπολίτης Ναυπάκτου εὐλόγησε τήν βασιλόπιτα τῶν Ναυπακτίων Πατρῶν
Εκπολιτιστικός Σύλλογος Απανταχού Βελβινιωτών "Η Αγία Τριάδα" - Κοπή πίτας
Ναύπακτος: Ιστορική αναδρομή του Λεπάντο
Συλλόγος Ελευθέριανιτών Ναυπακτίας "Η Αγία Παρασκευή" - Κοπή πίτας
Σύλλογος Στρανωμιτών "Ο Άγιος Νικόλαος" - Εορταστικό Αντάμωμα
Η ΑΛΚΥΟΝΗ διεκδικεί, ο Δήμαρχος δεσμεύεται
Νεοχώρι Ναυπακτίας - Γιορτή Βραστού 2019
Πολιτιστικός Σύλλογος Καλαβρούζας "Ο Άγιος Αθανάσιος" - Βιβλιοπαρουσίαση του νέου βιβλίου του Λάκη Καλαβρουζιώτη
Εταιρεία Ναυπακτιακών Μελετών (Ε.ΝΑ.Μ.) - Όργανα της Εταιρείας