makrygiannis
Μετά την έκδοση του βιβλίου Δέκα απλοί μαχητές αφηγούνται τις πολεμικές αναμνήσεις τους (Μάιος 2015) παραδόθηκαν στη δημοσιότητα  δύο μονογραφίες. Η ιστορική μονογραφία με τίτλο Ο Κραβαρίτης οπλαρχηγός - στρατηγός της Επανάστασης του 1821 Γιάννης Ν. Μακρυγιάννης και ο αδελφός του Μήτρος Κολοφωτιάς καθώς και η μονογραφία με τίτλο Διοικητική ιστορία της Επαρχίας Ναυπακτίας (Από την τουρική κατάληψη μέχρι τις ημέρες μας) που εντάσσονται κι αυτές στην σειρά "Επιστημονική Βιβλιοθήκη" της Εταιρείας Ναυπακτιακών Μελετών (αριθ.8  και 9).
Η συγγραφή της μελέτης Ο Κραβαρίτης οπλαρχηγός - στρατηγός της Επανάστασης του 1821 Γιάννης Ν. Μακρυγιάννης και ο αδελφός του Μήτρος Κολοφωτιάς έγινε από τον επίτιμο πρόεδρο της Εταιρείας Ναυπακτιακών Μελετών Χαράλαμπο Δ. Χαραλαμπόπουλο με βάση αρχειακή έρευνα που πραγματοποίησε συνεπικουρούμενος από τον Ντίνο Ν. Μακρυγιάννη, τρισέγγονο του Κραβαρίτη οπλαρχηγού Γιάννη Ν. Μακρυγιάννη (1975-1876).  και επίτιμο αντιπρόεδρο της Ε.ΝΑ.Μ.
Στο βιβλίο φωτίζεται η δράση των δύο αδελφών Κλεφτών κατά την τελευταία περίοδο της Τουρκοκρατίας, καθώς και κατά την Επανάσταση του 1821 και κατά την περίοδο μετά την ίδρυση του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους.
dioik_naf
Η συγγραφή της μονογραφίας Διοικητική ιστορία της Επαρχίας Ναυπακτίας (Από την τουρική κατάληψη μέχρι τις ημέρες μας) έγινε από τον επίτιμο αντιπρόεδρο της Εταιρείας Ναυπακτιακών Μελετών  Ντίνο Ν. Μακρυγιάννη, ο οποίος καταπιάνεται με την ιστορία της διοίκησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης στην Επαρχία μας από την περίοδο της Τουρκοκρατίας (1499-1687) μέχρι και την περίοδο της τελευταίας Τουρκοκρατίας (1699/1701 - 1829), κατά την επανάσταση του 1821, αλλά και μετά την ίδρυση του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους, έως και τις μεταπολιτευτικές θεσμικές μεταβολές των ημερών μας (Προγράμματα "Καποδίστριας", "Συμπολιτεία", "Καλλικράτης").