user_mobilelogo
mitropolitisΤα γεγονότα από τις παραμονές των Χριστουγέννων και μέχρι σήμερα, οι συγκεντρώσεις φίλων και οπαδών της Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Ναυπάκτου και οι ανάρμοστες και απαξιωτικές για ανθρώπους της Εκκλησίας εκφράσεις που ακούστηκαν, και συμπεριφορές που καταγράφτηκαν, τα χουλιγκανικού τύπου συνθήματα, είτε δια ζώσης είτε μέσω ανακοινώσεων στο διαδίκτυο, μας προκάλεσαν θλίψη και μεγάλο πόνο, διότι σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τη συντριπτική πλειοψηφία των Ναυπακτίων, ανθρώπων φιλήσυχων, φιλόξενων, νομοταγών και με γνήσιο εκκλησιαστικό φρόνημα.
Ιδιαίτερα όταν όλες οι λεκτικές και αήθεις επιθέσεις έχουν ως αποδέκτη το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγ. Βλασίου κ. Ιερόθεο. Έναν Ιεράρχη ο οποίος τιμά και κοσμεί με την παρουσία του επί δεκαοχτώ συνεχή έτη τον επισκοπικό θρόνο της Μητροπόλεώς μας και για το πρόσωπο του οποίου τρέφουμε σεβασμό, αγάπη, εκτίμηση και απόλυτη εμπιστοσύνη. Πιστεύουμε ότι χειρίζεται το θέμα της Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Ναυπάκτου με σωστά εκκλησιαστικά και ποιμαντικά κριτήρια.
Δεν θεωρούμε σκόπιμο να υπεισέλθουμε στην ουσία της αντιπαράθεσης της Ι. Μονής και των μοναχών της με την Εκκλησία της Ελλάδος και την Ι. Μητρόπολη Ναυπάκτου, αν και μπορούμε να το κάνουμε, καθώς γνωρίζουμε από κοντά τα γεγονότα. Όλοι θα επιθυμούσαμε να συνεχίσει να λειτουργεί η Ι. Μονή και να επιτελεί το έργο της, σύμφωνα όμως με τους κανόνες της Εκκλησίας και τους νόμους της Πολιτείας.
Επειδή όμως πολλά ειπώθηκαν που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, τα οποία προσβάλλουν την Ναύπακτο και ειδικότερα το πλήρωμα της τοπικής εκκλησίας, έχουμε χρέος - συνεισφέροντες στην ανάδειξη της αλήθειας και μόνο - να καταθέσουμε την προσωπική μας εμπειρία και άποψη για την προσωπικότητα του Μητροπολίτη κ. Ιεροθέου και για το πολυδιάστατο πνευματικό, ποιμαντικό, και φιλανθρωπικό έργο του. Θα πούμε αυτά που βλέπουμε και βλέπουν όλοι, αγνοώντας το κλίμα τρομοκρατίας, που θέλουν κάποιοι συμπολίτες μας να επιβάλλουν σε όσους έχουν και εκφράζουν διαφορετική άποψη από την δική τους.
Πολυγραφότατος, με βιβλία που έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες, με υψηλή θεολογική κατάρτιση, με εκατοντάδες προσκλήσεις και συμμετοχές ως τιμώμενο πρόσωπο ή ως εισηγητής σε θεολογικά συνέδρια και σεμινάρια σε όλον τον κόσμο, στα οποία συμμετέχει χωρίς να παραλείπει να επισκέπτεται ακόμη και τα πιο απομακρυσμένα χωριά της επαρχίας μας, για να ενισχύσει πνευματικά τους λιγοστούς κατοίκους με το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας και τη μεστή θεολογική του διδασκαλία σε κάθε λατρευτική ευκαιρία.
Ο Ιεράρχης, η παρουσία του οποίου προσδίδει τιμή στην επαρχία μας, είναι λιτός στην προσωπική και δημόσια ζωή του, υπομονετικός, δημοκρατικός στις δημόσιες διαδικασίες, απόλυτα διαφανής στη διαχείριση πόρων και κληροδοτημάτων, αφιλοχρήματος, απλός, προσηνής σε όλους, ευήκοος και ενεργός συμπαραστάτης στα προβλήματα της τοπικής κοινωνίας, πάντα δίπλα στο ποίμνιό του σε στιγμές χαράς και λύπης, ακάματος εργάτης στον αμπελώνα του Χριστού.
Ενδεικτικά και συνοπτικά σταχυολογούμε από το πολυσήμαντο έργο του όλα τα χρόνια της διακονίας του στην Ι. Μητρόπολη Ναυπάκτου:
Τις εβδομαδιαίες ομιλίες του στο πνευματικό κέντρο της Μητροπόλεως, γενικά τον προφορικό και γραπτό κηρυγματικό του λόγο, τη λειτουργία των κατηχητικών σχολείων και των συνάξεων μελέτης Αγίας Γραφής, τις επισκέψεις στα σχολεία της πόλης, τη συνομιλία με τους μαθητές, τις απαντήσεις του σε ερωτήματα και προβλήματά τους.
Την ίδρυση στις ενορίες των Συνδέσμων Αγάπης με ποικίλο έργο πνευματικού - εκκλησιαστικού περιεχομένου και πρωτίστως φιλανθρωπικού, (οικονομική ενίσχυση, ηθική, ψυχολογική συμπαράσταση αναξιοπαθούντων συμπολιτών μας, εβδομαδιαία συσσίτια, διανομή τροφίμων, όλα με διακριτικότητα και σεβασμό προς τον άνθρωπο), καθώς και την οργάνωση φιλολογικών και άλλων εορταστικών εκδηλώσεων.
Την ίδρυση, εκτός από το προϋπάρχον Γενικό Φιλόπτωχο Ταμείο, του Ταμείου Ευποιίας του Μητροπολίτη για συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη (άνεργοι, ασθενείς, άποροι, νέοι, φοιτητές κ.ά). Τα έσοδα του ταμείου προέρχονται κυρίως από το μισθό του, αλλά και από προσφορές φίλων και πνευματικών του παιδιών.
Το γεγονός ότι ως Πρόεδρος των δέκα Κληροδοτημάτων και Ιδρυμάτων της Ναυπακτίας εργάστηκε πολύ σκληρά μαζί με τους συνεργάτες του για την ενεργοποίηση, ορθολογική διαχείριση και αξιοποίησή τους, με σεβασμό στη βούληση των δωρητών και για το συμφέρον των συμπολιτών μας και κυρίως των νέων. Καθιέρωσε για πρώτη φορά την απόλυτη διαφάνεια στα οικονομικά τους με ετήσιο δημόσιο οικονομικό απολογισμό, με τη δημοσίευση στον τοπικό τύπο, τη χορήγηση των υποτροφιών με ακριβοδίκαιο τρόπο (χορηγούνται κάθε χρόνο περισσότερα από 50.000 ευρώ) και πάντα σύμφωνα με τους όρους των δωρητών και των νόμων της πολιτείας. Η διαχείριση εκ μέρους του των Κληροδοτημάτων και η διαφάνεια χαρακτηρίστηκε ως πρότυπη από την Δ/νση Κληροδοτημάτων του Υπουργείου Οικονομικών.
Στα πλαίσια της λειτουργίας των Ιδρυμάτων και με την προσφορά Ναυπακτίων μηχανικών ανακαινίστηκε και εξοπλίσθηκε πλήρως η Παπαχαραλάμπειος Αίθουσα και παραδόθηκε στην πόλη ένας αξιοπρεπής χώρος (ο μοναδικός άλλωστε) για την φιλοξενία κάθε είδους εκδηλώσεων κατά την επιθυμία του δωρητή.
Την ανακαίνιση και τον εξοπλισμό τεχνολογικά του Πνευματικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως που χρησιμοποιείται για το κατηχητικό και παιδαγωγικό της έργο, αλλά και παραχωρείται δωρεάν σε πολιτιστικούς και επαγγελματικούς συλλόγους, σε σχολεία, φροντιστήρια ξένων γλωσσών κ. ά για τις εκδηλώσεις τους.
Την αξιοποίηση της δωρεάς Καπορδέλη, της μεγάλης δωρεάς του κ. Ι. Ξύκη και της μεγάλης χορηγίας της Ι. Μητροπόλεως, που προήλθε από τη δωρεά Γαλάνη για την ανέγερση στην Παλαιοπαναγιά Ναυπάκτου σύγχρονου Γηροκομείου. Τα σχέδια και την επίβλεψη προσέφερε αφιλοκερδώς ο αείμνηστος Δήμαρχος Αντιρρίου Γ. Κολοβός. Για την ολοκλήρωση και λειτουργία του έργου ο Σεβασμιότατος φροντίζει διαρκώς σε συνεργασία με όλο το Δ.Σ του Ιδρύματος.
Την ανακαίνιση των κατασκηνώσεων στον Άγιο Παντελεήμονα Αντιρρίου, ώστε να γίνουν λειτουργικές και να καλύπτουν τις ανάγκες των παιδιών για ξεκούραση, ψυχαγωγία και πνευματική τροφοδοσία και μάλιστα, λόγω της εθελοντικής προσφοράς εργασίας και αγαθών από ντόπιους και «ξένους», με συμβολική μόνο οικονομική συνεισφορά των κατασκηνωτών.
Να επισημάνουμε ακόμη:
Την προσφορά του ως Προέδρου της Εφορευτικής Επιτροπής της Δημόσιας Παπαχαραλαμπείου Βιβλιοθήκης Ναυπάκτου με την άριστη συνεργασία του με τα μέλη της Επιτροπής και τον Διευθυντή της Βιβλιοθήκης και τις προσπάθειές του για την απρόσκοπτη λειτουργία της και τον εμπλουτισμό της.
Την έκδοση υπό την εποπτεία του της εκλεκτής για το πνευματικό περιεχόμενο εφημερίδας «Εκκλησιαστική Παρέμβαση», με άρθρα και κείμενα του ιδίου και άλλη πλούσια πνευματική ύλη.
Την ίδρυση και λειτουργία Σχολής Βυζαντινής Μουσικής, Χορωδίας Παραδοσιακής Μουσικής καθώς και φροντιστηριακών τμημάτων εκμάθησης της αρχαίας ελληνικής γλώσσας.
Την ενεργή συμμετοχή του στους κοινωνικούς αγώνες και δράσεις για την περιοχή μας, όπου συχνά ηγήθηκε (παράκαμψη Ναυπάκτου, ίδρυση ΤΕΙ και Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων στη Ναύπακτο), τις προσπάθειες να μην απομακρυνθούν υπηρεσίες από τη Ναύπακτο και τη συμπαράστασή του όπου αλλού του ζητήθηκε, χωρίς να υπολογίσει χρόνο κούραση και έξοδα.
Τις τακτικές ετήσιες συναντήσεις με επαγγελματικούς συλλόγους και σωματεία, επιστημονικούς συλλόγους, μαθητές και φοιτητές (ομιλίες, δεξιώσεις).
Τη συνεχή φροντίδα για συντήρηση, ανακαίνιση και επέκταση των Μονών της Μητροπόλεως και κυρίως για τη στελέχωση και καλή λειτουργία τους, σύμφωνα με την παράδοση του Ορθόδοξου Μοναχισμού, τους κανόνες και τους νόμους Εκκλησίας και Πολιτείας.
Την ανέγερση, ολοκλήρωση, εξοπλισμό και λειτουργία, μετά από παρότρυνσή του, Ενοριακών Πνευματικών Κέντρων στις πολυπληθέστερες ενορίες της επαρχίας μας.
Τέλος, τη συμμετοχή του σε κάθε μορφής μαζικές κοινωνικές, καλλιτεχνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις συλλόγων, συνδέσμων, σχολείων κ.λ.π, ευλογώντας τους συμμετέχοντες και δίνοντας πάντα με την ομιλία του εναργώς το στίγμα της κάθε εκδήλωσης.
Βεβαιώνουμε ότι όλα όσα προαναφέρθηκαν δεν είναι «λόγια παχυλά», αλλά ένα έργο δυσανάλογα μεγάλο σε σχέση με τις οικονομικές και άλλες δυνατότητες της μικρής και φτωχής μας Μητρόπολης. Πραγματοποιείται δε χάρη στην έμπνευση και τις άοκνες προσπάθειες του Μητροπολίτη μας κ. Ιεροθέου και την εθελοντική προσφορά των «ξένων» ή όπως αλλιώς χαρακτηρίστηκαν και των «ντόπιων» συνεργατών του. Άνθρωποι κάθε κατηγορίας, επιστήμονες, επαγγελματίες, εργάτες, άνδρες, γυναίκες και παιδιά προσφέρουν συνεχώς εθελοντικά και χωρίς «τυμπανοκρουσίες».
Ένα τέτοιο έργο δεν μπορεί να το απαξιώσει και να το μηδενίσει ο φανατισμός κάποιων, που θέλουν να μη βλέπουν.
Για την αποκατάσταση της Αλήθειας, οι Ναυπάκτιοι:
Αγγελής Νικόλαος, Ασφαλιστής
Ασημακόπουλος Ανδρέας, Ιατρός-Καρδιολόγος
Θεοφάνης Περικλής, Φαρμακοποιός
Κοτρώνη Γιώτα, Εκπαιδευτικός, Πρόεδρος Συλλόγου Πολυτέκνων Ναυπακτίας
Νικολάου Λαγαρού Χαρά, Ιατρός ΩΡΛ
Τσάτσος Νίκος, Γεωπόνος-Υδροβιολόγος
Τσερπέλης Λάμπρος, Συνταξιούχος ΟΤΕ
Τσιλιγιάννης Σωτήρης, Οικονομολόγος
Φουσέκης Χρήστος, Φυσιοθεραπευτής
Χαλάτσης Γιάννης, Διευθυντής Παπαχαραλαμπείου Βιβλιοθήκης Ναυπάκτου
Χαραλαμπόπουλος Χαράλαμπος, Νομικός

(Το κείμενο αυτό δεν κυκλοφόρησε για συλλογή υπογραφών)

Επικαιρότητα

Με την Υπουργό Πολιτισμού Λ.Μενδώνη συναντήθηκε ο Δήμαρχος Β.Γκίζας
Στην Ναύπακτο το Συνέδριο "Καρδιολογία του Μέλλοντος" στις 5-6 Απριλίου
Τη νέα Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φ.Σαράντη υποδέχθηκε στο Δημαρχείο ο Δήμαρχος Β.Γκίζας
Κάλεσμα σε εθελοντές για τους Εορτασμούς της Απελευθέρωσης της Ναυπάκτου
Ο Δήμος Ναυπακτίας τιμά την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου
Κύριο Θέμα: Ὁ Κύριος τῆς Δόξης Νέο βιβλίο τοῦ Μητροπολίτου Ναυπάκτου μέ θέμα τήν ἑρμηνεία τῆς Παλαιᾶς Διαθήκης
Ξεκινούν στις 4 Μαρτίου τα Προγράμματα «Άθληση για Όλους» στην Ναύπακτο και το Αντίρριο
Ἑορτή τῶν ἐν Πάτραις Ναυπακτίων στόν Ἅγιο Χαράλαμπο Ζαρουχλέϊκων
Πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του Ειδικού Σχολείου Ναυπάκτου
Χριστούγεννα στήν Ναύπακτο
Ευχές από τον Δήμαρχο Ναυπακτίας
Δήμος Ναυπακτίας: Και αυτά τα Χριστούγεννα γιορτάζουμε μαζί!
Ορκωμοσία νέου Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ναυπακτίας
Σύγχρονα Εκπαιδευτήρια Κοτρώνη - Εγκαίνια της έκθεσης του Γιάννη Αδαμάκη
ΕΦ.Α Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος - Εγκαίνια περιοδικής εικαστικής έκθεσης του Γιάννη Αδαμάκη στο Φετιχιέ Τζαμί Ναυπάκτου
Θεία Λειτουργία στό Ἐκκλησάκι τοῦ Κέντρου Ὑγείας Ναυπάκτου
43 Κοινότητες της ορεινής Ναυπακτίας με δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο
Ἑορτή τῆς Ἁγίας Παρασκευῆς στήν Ναύπακτο
“Sea Access” στην παραλία Ψανής για τα ΑμεΑ
Ο Θοδωρής Βουτσικάκης ερμηνεύει Μίκη Θεοδωράκη στο Ενετικό Λιμάνι σε διασκευή Γιάννη Μπελώνη

Πολιτισμός - Σύλλογοι

Η Ομοσπονδία Συλλόγων Ναυπακτίας στους εορτασμούς της 25ης Μαρτίου
Κυκλοφόρησε η Ναυπακτιακή Φωνή του Μαρτίου
Ο Σύλλογος Αναβίωσης Απογόνων Σουλιωτών Ναυπακτίας συμμετέχει στον εορτασμό της 198ης Επετείου της Εξόδου της Ηρωικής Φρουράς των Ελεύθερων Πολιορκημένων
Σύλλογος Ελευθέριανης Ναυπακτίας - Εκδρομή στη Νότιο Πελοπόννησο
Σύλλογος των Απανταχού Ποκιστιάνων - Εκδρομή Λουτράκι - Άγιο Ποτάπιο
Σύλλογος Δορβιτσωτών Ναυπακτίας - Εκδρομή στα Καλάβρυτα
ΕΝΑ ΣΥΜΠΟΣΙΟ στη Δάφνη Ναυπακτίας (Μυθιστόρημα)
Η νέα σύνθεση των οργάνων της Ο.ΣΥ.Ν
Η Ομοσπονδία Συλλόγων Ναυπακτίας για το Πρωτοδικείο της Ι.Π Μεσολογγίου
Ομοσπονδία Συλλόγων Ναυπακτίας - Γενική συνέλευση - Πανναυπακτιακή γιορτή 2024
Ναυπακτιακή Πίτα 2024 - Πρόσκληση
Σύλλογος εν Αθήναις Στρανωμιτών "Ο Άγιος Νικόλαος" - Πρόσκληση για τον ετήσιο χορό του Συλλόγου
Σύλλογος Δορβιτσωτών Ναυπακτίας - Πρόσκληση για το χορό του Συλλόγου
Πολιτιστικός Σύλλογος Ανωχωριτών - Γιορτή Κραβαρίτικης Γευσιγνωσίας
Γενική Συνέλευση και κοπή της Πίτας του Συλλόγου Απανταχού Χομοριτών
Αδελφότητα Καταφυγιωτών - Κοπή πίτας
Σύλλογος Γραμμενιοξυωτών - Κοπή πίτας
Πολιτιστικός Σύλλογος Στύλιας - Κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας
Ομοσπονδία Συλλόγων Ναυπακτίας - Ενημέρωση για τον προγραμματισμό των εκδηλώσεων των συλλόγων
Ευχές από τον Σύλλογο Γραμμενιοξυωτών

1821-2021

Αγωνιστές της Επανάστασης από την περιοχή του Προσχίου
Η Ο.ΣΥ.Ν συμμετέχει στις εκδηλώσεις για την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση
Ο.ΣY.Ν: «Γιορτάζοντας τα 200 χρόνια του Εικοσιένα»
Σουλιώτες οπλαρχηγοί στην απελευθέρωση της Ναυπάκτου του Νικόλαου Μ. Τριψιάνου
Γιάννης Παν. Φαρμάκης – Κραβαρίτης, Ο Ηρωικός Οπλαρχηγός του ΄21 του Χαράλαμπου Δ. Χαραλαμπόπουλου
Ο απελευθερωτικός αγώνας του ΄21 στη Δυτική Ελλάδα του Γιάννη Χαλάτση
"Το Ναυπακτοβενέτικο στο 1821" του Ηλία Στ. Δημητρόπουλου
Κωνσταντίνος Δ. Βουτσινάς: " Γιάννης Βλαχογιάννης - Ο νεωτεριστής Επαχτίτης"
Ο Δήμος Ναυπακτίας τιμά την Επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση
Χρήστος Σιαμαντάς: «Τα πολεμικά γεγονότα στην περιοχή της Ναυπάκτου την περίοδο της Επανάστασης του 1821»
200 χρόνια ελληνική επανάσταση
Εμφύλιοι πόλεμοι: Το σαράκι του ελληνισμού
Μητροπολίτης Ναυπάκτου Ἱερόθεος: Ὁ Διχασμός τοῦ Γένους. Ἐθναρχία, Γένος, ἀνασύνταξη
Κάστρα, φρούρια και μοναστήρια της Ναυπακτίας κατά την Επανάσταση του 1821
Ἐκκλησία καὶ Ἐπανάσταση τοῦ 1821 - Δῆμος Ναυπακτίας
Αγωνιστές του 1821 από τα χωριά της Χάλκειας (Γαβρολίμνη - Καλαβρούζα - Τρίκορφο) του Θανάση Καλαβρουζιώτη
Με λαμπρότητα και συγκίνηση ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου
1821 – 2021 –– 200 χρόνια μετά την επανάσταση –– Τιμούμε - Γιορτάζουμε - Συμμετέχουμε - Οραματιζόμαστε
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ

 

booked.net