03n
1. Ημερίδα για την Ερευνητική Εργασία
Η Α΄ ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας διοργάνωσε το Σάββατο 22 Σεπτέμβρη επιμορφωτική ημερίδα απευθυνόμενη σε εκπαιδευτικούς με θέμα:
«Η Ερευνητική Εργασία στο Λύκειο»

Λόγω της πολύ μεγάλης συμμετοχής και για τη διευκόλυνση παρακολούθησής της από όσο το δυνατόν περισσότερους συναδέλφους, πραγματοποιήθηκαν δύο συναντήσεις, μια στο 3ο Γυμνάσιο Ναυπάκτου και μια στο Εργατικό Κέντρο Μεσολογγίου.
Επιμορφώτρια ήταν η κ. Σκούφη -Κατσιδονιώτη Δήμητρα, Φυσικός -Ωκεανογράφος, Επ. Προϊσταμένη Δ.Ε., επιμορφώτρια Β. Επιπέδου, Σύμβουλος Ομάδων και Οργανισμών, Συντονίστρια της O.C.E.A.N N.G.O.
Το πρόγραμμα περιελάμβανε:
• προβολή του βίντεο «οι αγριόχηνες» ως παράδειγμα ομαδικής συμπεριφοράς και αλληλοϋπο-στήριξης
• εισήγηση με θέμα «Ο επιτυχημένος εκπαιδευτικός»
• παρουσίαση του project «O Σαρωνικός κόλπος-οι μαθητές μικροί ωκεανογράφοι» ως παράδειγμα ερευνητικής εργασίας και τέλος
• βιωματικό εργαστήριο με δημιουργία ομάδων και επιτόπου σχεδιασμό και παρουσίαση εργα-σιών
Η επιμορφώτρια ανέπτυξε την εισήγησή της με επιστημονική επάρκεια και καθοδήγησε άψογα τους εκπαιδευτικούς στη δημιουργία σχεδίων ερευνητικών εργασιών. Απάντησε επίσης σε όσες απορίες υπήρχαν τόσο για το σχεδιασμό όσο και για την υλοποίηση των project.
Η πρωτοφανής συμμετοχή των εκπαιδευτικών της Α' ΕΛΜΕ φανερώνει το ενδιαφέρον των συναδέλφων για συνεχιζόμενη επιμόρφωση, την οποία προφανώς θα έπρεπε να παρέχει το αρμόδιο Υπουργείο. Είναι η πολλοστή φορά που το κράτος φανερώνει πτυχές της ανεπάρκειάς του που αυτή τη φορά κάλυψε ένα συνδικαλιστικό σωματείο (!) με μεγάλη επιτυχία.
Οι συναντήσεις έγιναν με την χορηγία του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου ΙΠ Μεσολογγίου. Σημαντική η συμβολή του Διευθυντή του 3ου Γυμνασίου Ναυπάκτου και των εκπαιδευτικών της σχολικής μονάδας.
2. Ημερίδα για τη Διαμεσολάβηση των συνομηλίκων
Με πολύ μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 29 Σεπτέμβρη 2012 στη Ναύπακτο η 2η Εκπαιδευτική ημερίδα για τη διαμεσολάβηση.
Η συνάντηση έγινε στην αίθουσα εκδηλώσεων του 3ου Γυμνασίου Ναυπάκτου.
Την ευθύνη για τη διοργάνωση είχε η Α' ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας.
Θέμα της ημερίδας ήταν:
"Πρόληψη της Βίας στο Σχολείο: Η Διαμεσολάβηση των Συνομηλίκων"
και το πρόγραμμα περιελάμβανε θεωρητικές εισηγήσεις, βιωματικά εργαστήρια και διάλογο στην ολομέλεια των συμμετεχόντων.
Σκοπός αυτής της δραστηριότητας ήταν η εκπαίδευση εκπαιδευτικών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην πρόληψη της ενδοσχολικής βίας με χρήση της διαμεσολάβησης των συνομηλίκων.
Οι εισηγητές, ο κ. Γιώργος Μόσχος, Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού, η κ. Αγγελική Γιαννάτου, Διευθύντρια του 2ου Γυμνασίου Ασπροπύργου και η κ. Μαίρη Κωτσέλη Διευθύντρια του 2ου Γυμνασίου Άνω Λιοσίων και πρώην Υπεύθυνη του Γραφείου Αγωγής Υγείας Δυτικής Αττικής, ανέπτυξαν τις εισηγήσεις τους με επιστημονική επάρκεια και κατάφεραν να κρατήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον των παραβρισκόμενων μέχρι και το τέλος της διεξαγωγής των βιωματικών εργαστηρίων.
Το απόγευμα της ίδιας μέρας, ο τόπος συνάντησης των επιμορφωμένων εκπαιδευτικών της 1ης και της 2ης ημερίδας για τη διαμεσολάβηση (να θυμίσουμε είχε προηγηθεί αντίστοιχη τον Ιούνιο στο Μεσολόγγι) ήταν το Εργατικό Κέντρο Μεσολογγίου και συζητήθηκε η εφαρμογή της Διαμεσολάβησης των συνομηλίκων στο σχολείο, ο τρόπος δηλαδή με τον οποίο θα εφαρμοστεί η θεωρία στην πράξη στα πλαίσια προγραμμάτων Αγωγής Υγείας στα σχολεία από τους ενδιαφερόμενους εκπαιδευτικούς.
Πραγματοποιήθηκε δίωρη εξάσκηση σε τεχνικές που εφαρμόζονται στο πλαίσιο εφαρμογής προ-γραμμάτων διαμεσολάβησης και συζητήθηκαν εκτενώς απορίες που αφορούν στην υλοποίηση του προγράμματος.
Από τους υπεύθυνους επιμορφωτές και συντονιστές δόθηκε η διαβεβαίωση ότι θα υπάρχει συνεχής στήριξη των εκπαιδευτικών αλλά και νέες επιμορφωτικές προτάσεις.
Με αυτές τις δύο συναντήσεις, επαναβεβαιώθηκε το ενδιαφέρον των εκπαιδευτικών για συνεχιζόμενη εκπαίδευση που στοχεύει σε βελτίωση της παρεχόμενης Παιδείας αλλά και η θέληση για χρήση εναλλακτικών μορφών επικοινωνίας με τους μαθητές.
Εκ του αποτελέσματος, οι συναντήσεις στέφθηκαν με μεγάλη επιτυχία.
Σε αυτή συνέβαλαν:
• η επιστημονική επάρκεια των εισηγητών
• η πολύ μεγάλη συμμετοχή και το ενδιαφέρον των εκπαιδευτικών
• η πολύτιμη χορηγία του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου ΙΠ Μεσολογγίου
• και φυσικά η φιλοξενία που πρόσφερε ο Διευθυντής και οι εκπαιδευτικοί του 3ου Γυμνασίου Ναυπάκτου.
Στο ιστολόγιο της Α' ΕΛΜΕ παρέχεται πλούσιο υλικό και από τις δύο ημερίδες καθώς και φωτογραφίες. (http://1elmeait.blogspot.com)
Για την Α΄ Ε.Λ.Μ.Ε.

O Πρόεδρος                        Ο Γραμματέας

 


Κατσαρός Κώστας                      Κούστας Κώστας