Φεστιβάλ Ελιάς

Η προβολή και προώθηση της ελιάς και του λαδιού, που παράγονται στην Αιτωλοακαρνανία ήταν ο βασικός στόχος, ο οποίος στέφθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία, της 3ης συμμετοχής της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων, μεταποιητών και ελαιοτριβέων, στο Φεστιβάλ Ελιάς και Λαδιού που πραγματοποιήθηκε στους εκθεσιακούς χώρους του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (Παρασκευή 12 - Κυριακή 14 Μαρτίου 2010).

Σε δηλώσεις του ο νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας Θύμιος Σώκος επεσήμανε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Υπερασπιζόμαστε το κυρίαρχο προϊόν του νομού μας στον Αγροτικό τομέα που είναι η ελιά και που διαμορφώνει το 40% του αγροτικού εισοδήματος στην Αιτωλοακαρνανία.

Έχουμε ποιοτικά προϊόντα και στο λάδι και στην ελιά, υψηλής ποιότητας.

Στην έκθεση συμμετέχουν μεταποιητές, ελαιοτριβείς, η ΤΕΔΚ σε μια ακόμη συλλογική προσπάθεια να σπάσουμε την εσωστρέφεια, που δυστυχώς μας διακρίνει, γιατί έχουμε προϊόντα που αξίζουν.

Σε ένα τέτοιο εκθεσιακό χώρο με χιλιάδες επισκέπτες φαίνεται και ποια πραγματικά είναι η δύναμή μας. Ανταγωνιζόμαστε με ίσους όρους και με πλεονεκτήματα άλλες περιοχές με παράδοση χρόνων. Είμαστε πεπεισμένοι ότι με όλες αυτές τις προσπάθειες προβολής εκείνων των προϊόντων που είναι η δύναμή μας, καταφέρνουμε πολλά περισσότερα και καλύτερα. Μην ξεχνάμε ότι στην Αιτωλοακαρνανία δραστηριοποιούνται μεταποιητικές επιχειρήσεις και για τη βρώσιμη ελιά και για το λάδι τα προϊόντα των οποίων βρίσκονται πλέον στα ράφια των SUPER MARKET όλου του κόσμου. Η συνεπής και συνεχής κατοχύρωση της θέσης των δικών μας προϊόντων φέρνει ήδη καλά αποτελέσματα σε όλους και ιδιαίτερα στην οικονομία της περιοχής μας. Όταν έχουμε να δείξουμε ποιοτικά προϊόντα και παραγωγή θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε και την κρίση και να πετύχουμε μεγαλύτερο εισόδημα».

Το περίπτερο της Αιτωλοακαρνανίας επισκέφθηκε η Υπουργός Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κατερίνα Μπατζελή, ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας κ. Σταύρος Αρναουτάκης, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μιχάλης Καρχιμάκης. Οι Βουλευτές του νομού Ανδρέας Μακρυπίδης και Κώστας Καραγκούνης, ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας κ. Κώστας Μπόκας, ο Δήμαρχος Θεστιαίων κ. Δημήτρης Τραπεζιώτης ο Πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου Αθηνών κ. Γρηγόρης Φελώνης, ο κ. Θανάσης Κατερινόπουλος η κ. Μαίρη Σιούνα, ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής της Έκθεσης και σκηνοθέτης κ. Μανούσος Μανουσάκης, νομάρχες και δήμαρχοι απ' όλη την Ελλάδα κ.α.

Από το περίπτερο του νομού πέρασαν χιλιάδες επισκέπτες οι οποίοι γνώρισαν και γεύθηκαν προϊόντα (επιτραπέζιες ελιές, λάδι και άλλα προϊόντα της ελιάς) που παρείχαν οι έμποροι, οι τυποποιητές και οι ελαιοτριβείς του νομού.

Στο περίπτερο της Νομαρχίας και ΤΕΔΚ συμμετείχαν οι ελαιοτριβείς Δημήτρης Αντωνόπουλος, ο οποίος βραβεύθηκε με το Γ΄ βραβείο ποιότητας Λαδιού, Κώστας Γεωργιάδης, Χρήστος Κασσαβέτης, Φώτης Μίχος και οι μεταποιητικές εταιρείες «ΑΜΑΛΘΕΙΑ Α.Ε.» και «ΗΛΙΔΑ Α.Ε.».

Φωτογραφικό υλικό:

Φεστιβάλ ελιάς Φεστιβάλ ελιάς