Ο Δήμος Ναυπακτίας σε συνεργασία με την Αδελφότητα Ναυπακτίων Νομού Αττικής «Ο Έπαχτος», διοργανώνει στη Ναύπακτο, την παράσταση του Μάνου #Καρατζογιάννη «Φύλακας μιας Επανάστασης», την Παρασκευή 25 Μαρτίου και ώρα 8:30μ.μ., στην Παπαχαραλάμειο Αίθουσα Ναυπάκτου, μετά την επιτυχημένη παρουσίασή της στον Αύλειο Χώρο των Καπναποθηκών Παπαστράτου στο Αγρίνιο και στο Διεθνές Φεστιβάλ Αναλόγιο, στο Μέγαρο Δουκίσσης Πλακεντίας και στο Θέατρο Σταθμός.
▪️Ο Επαχτίτης ιστοριοδίφης και συγγραφέας Γιάννης #Βλαχογιάννης εδραίωσε στη συλλογική μνήμη τον Αγώνα του 1821. «Καταγραφέας» της Επανάστασης, διέσωσε και ανέδειξε, μεταξύ πολλών άλλων, τα απομνημονεύματα του Στρατηγού #Μακρυγιάννη.

 

▪️Στο πρωτότυπο κείμενο του Μάνου Καρατζογιάννη, ο οποίος καταπιάνεται ξανά με την ιστορική μνήμη μετά τις παραστάσεις του «Για την Ελένη» και «Μάρτυρες των Αθηνών», ο Γιάννης Βλαχογιάννης παραδίδει, κάνοντας έναν ποιητικό απολογισμό της ζωής του, ένα σύγχρονο μάθημα ελληνικής ιστορίας: από τη φτώχεια των πρώτων χρόνων της ζωής του όπου η ελληνική κοινωνία, αφού «κέρδισε τα μεγάλα, έπρεπε να παλέψει για τα μικρά» μέχρι την ίδρυση των Γενικών Αρχείων του Κράτους των οποίων υπήρξε διευθυντής για περισσότερα από είκοσι χρόνια.
▪️Μέσα από τις διηγήσεις του «Άγνωστου Ιστορικού» και λογοτέχνη Γιάννη Βλαχογιάννη, ο οποίος δημοσίευσε τα πρώτα του λογοτεχνικά κείμενα με το ψευδώνυμο «Γιάννης Επαχτίτης», εμπλουτισμένες με στίχους από τους μεγαλύτερους Έλληνες ποιητές, ξεπροβάλλει η Ελλάδα ως πηγή νοσταλγίας ή ως ιστορική σύνθεση ζωντανεύοντας μορφές μιας άλλης εποχής όπως ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, ο Ιωάννης Καποδίστριας, ο Γιάννης Μακρυγιάννης, ο Γεώργιος Καραϊσκάκης και ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Κυρίως όμως αποδίδεται η αξία της παιδείας, ως κύριο στοιχείο κάθε δημοκρατικής πολιτείας. Της παιδείας, που τόσο λείπει πια από τον τόπο μας στις μέρες μας.
🔹Τον ήρωα υποδύεται ο Γιάννης Νταλιάνης που γίνεται ένα με την εποχή του Αγώνα.
🔹ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Κείμενο-σκηνοθεσία: Μάνος Καρατζογιάννης
Ερμηνεία: Γιάννης Νταλιάνης
Μουσική: Δημήτρης Τσάκας
Σκηνικό: Γιάννης Αρβανίτης
Κοστούμι: Βασιλική Σύρμα
Φωτισμοί: Νίκος Σωτηρόπουλος
Φωτογραφίες: Σπύρος Περδίου
📌Η παραγωγή είναι του Θεάτρου Σταθμός και της Αδελφότητας Ναυπακτίων Νομού Αττικής «Ό Έπαχτος».
📌Η δράση υλοποιείται σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος.
ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟΣ για το κοινό
✔️Απαραίτητη η επίδειξη έγκυρου πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης
✔️Προκρατήσεις θέσεων: 2634038646
Έτσι, ήταν όλη η κοινωνία τότε.