Η Ναύπακτος και η Ναυπακτία είναι ένα από τα ομορφότερα μέρη της Ελλάδας. Όχι, δεν είμαι υποκειμενική, είναι ένας υπέροχος τόπος που συνδυάζει βουνό και θάλασσα, άγρια ορεινή ομορφιά και κρυστάλλινα νερά. Απέχει μόλις 2 ώρες από την Αθήνα για αυτό και αποτελεί έναν από τους πολύ δημοφιλείς προορισμούς. Από τη στιγμή που θα περάσεις τη Γέφυρα του Ρίου Αντίρριου «Χαρίλαος Τρικούπης» αρχίζεις να μπαίνεις στο κλίμα της πόλης αλλά και της ευρύτερης περιοχής, στην καρδιά της Δυτικής Ελλάδας. Η παράδοση της παρέας, των φίλων μας, των συγγενών μας, θέλει η βόλτα μας να ξεκινά με καφεδάκι από το υπέροχο λιμάνι της Ναυπάκτου. Το λιμάνι της Ναυπάκτου είναι ενετικό, ιστορικό λιμάνι, στο οποίο δεσπόζει το άγαλμα του Θερβάντες που έλαβε μέρος και τραυματίστηκε στο χέρι στη Ναυμαχία της Ναυπάκτου. Όλα αυτά περιδιαβαίνοντας υπό το βλέμμα του καλοδιατηρημένου και επιβλητικού Κάστρου της Ναυπάκτου. Στη συνέχεια πάμε για βουτιά στο Γρίμποβο ή την Ψανή δίπλα στα πλατάνια, αφού συνήθως αφήνουμε τις παράλιες της Κάτω Βασιλικής, του Αντίρριου, του Γαλατά ή του Κρυονερίου για τις απογευματινές μας εξορμήσεις.

 imgp0145

Η Ναύπακτος είναι μια ανθρώπινη πόλη, που μπορείς να περπατήσεις στα πλακόστρωτα στενά της, να φας νόστιμους μεζέδες στα ταβερνάκια της και να πιεις ντόπιο κρασί και τσίπουρο με πολύ ζεστούς και φιλόξενους κατοίκους. Επειδή όμως αγαπάμε τις εναλλαγές, η Ναυπακτία μάς δίνει πολλές επιλογές. Έτσι, όταν αποφασίσουμε να αναπνεύσουμε δροσερό αέρα επισκεπτόμαστε την ορεινή Ναυπακτία και τα πανέμορφα χωριά της. Για μένα είναι για έναν ακόμη λόγο αγαπημένη η εξόρμηση στα ορεινά αφού η καταγωγή της οικογενείας μου είναι από την Αράχωβα ορεινής Ναυπακτίας. Περνώντας από γραφικά χωριά, από την Πυλλήνη, τον αγαπημένο Πλάτανο που στα πλακόστρωτα δρομάκια του δεν χορταίνεις να περπατάς, φτάνεις στα 1.200 μέτρα υψόμετρο στο Χάνι του Λιόλιου. Ένα ιστορικό χάνι που χρονολογείται από το 1820 και μπορείς να απολαύσεις τοπικές πίτες και νόστιμο ψητό. Δεν μπορείς όμως να αποφύγεις τον πειρασμό να φτάσεις και στην Ευηνολίμνη μέσα από μια καταπληκτική ορεινή διαδρομή στα έλατα και σε κρυστάλλινα νερά πηγών. Η Ευηνολίμνη είναι η τεχνητή λίμνη από το Φράγμα του Εύηνου που προσθέτει το υγρό στοιχείο στο ορεινό καταπράσινο τοπίο της ορεινής Ναυπακτίας.

Αξίζει να επισκεφτείς την περιοχή μας, να φιλοξενηθείς στα παραδοσιακά καταλύματα και ξενοδοχεία όπως στα Κρυονέρια αλλά και στην Αποδοτία, στον Πλάτανο και αλλού. Κάθε φορά που συναντιόμαστε στη Ναυπακτία έχουμε και κάτι καινούργιο να ανακαλύψουμε από τις ομορφιές της.

 

*H Ζέφη Δημαδάμα είναι Αναπλ. Εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, Αντιπρόεδρος Γυναικών Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος

«Πηγή: https://www.athensvoice.gr/life/travel/greece/721926_i-naypaktos-tis-zefis-dimadama»