Ο Δήμος Ναυπακτίας είναι δήμος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας που συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης από τη συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αποδοτίας, Ναυπάκτου, Πλατάνου, Πυλλήνης, Αντιρρίου και Χαλκείας. Τα όριά του συμπίπτουν με την ιστορική περιοχή της Ναυπακτίας όπως αυτή ορίζεται με δυτικό σύνορο τον ποταμό Εύηνο.

Η έκταση του νέου δήμου ανέρχεται σε 870,38 τ.χλμ. και ο πληθυσμός σε 28.124 κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του 2011. Έδρα του δήμου είναι η Ναύπακτος. (Πηγή: www.nafpaktos.gr)

Δ.Ε. ΑΝΤΙΡΡΙΟΥ

front de antirrio

Το όνομά του προήλθε από το ομώνυμο ακρωτήριο Ρίον, στην αρχαιοελληνική γλώσσα λέγεται το ακρωτήριο. Σε αντίθεση λοιπόν με το αχαϊκό Ρίον έχουμε απέναντί του το Αντίρριο. Ο πρώην Δήμος Αντιρρίου βρίσκεται στο νότιο άκρο της γεωγραφικής ενότητας Νότια Ναυπακτία. Διοικητικά ανήκει στο νομό Αιτωλοακαρνανίας.
ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ
Το όνομά της προήλθε από τον αρχαίο λαό των Αποδοτών οι οποίοι κατοικούσαν στη νοτιοδυτική συνέχεια των Βαρδουσίων και την κοιλάδα του Μόρνου κοντά στους Οζόλες Λοκρούς. Ο τόπος κατοικείται από την προϊστορική εποχή        χωρίς διακοπές. Το δείχνουν τα αρχαία ερείπια που βρίσκονται σχεδόν σ’ όλα τα χωριά, καθώς και τα τοπωνύμια: Ελληνικά, Μάρμαρα, Παλιοχώρι.
 

ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

    Αμπελακιώτισσα

Αναβρυτή

Άνω Χώρα

Ασπριάς

Γραμμένη Οξυά

Γρηγόρι

Ελατόβρυση

Ελατού

Καλλονή

Καταφύγιο

Κάτω Χώρα

Κεντρική

Κοκκινοχώρι

Κρυονέρια

Κυδωνιά

Λεύκα

Λιμνίτσα

Μανδρινή

Πόδος

Τερψιθέα

Δ.Ε. ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ

front de nafpaktos

Ο πρώην Δήμος Ναυπάκτου βρίσκεται στο νότιο και ανατολικό τμήμα της γεωγραφικής ενότητας της Νότιας Ναυπακτίας. Διοικητικά ανήκει στο νομό Αιτωλοακαρνανίας και καταλαμβάνει το ΝΑ του τμήμα. Η Ναύπακτος έδρα του δήμου, είναι “η Νύμφη του Κορινθιακού” αφού τα πόδια της ακουμπούν στη θάλασσα. Η εντός των τειχών παλαιά πόλη είναι κτισμένη σ’ έναν γραφικό και κατάφυτο λόφο, που αποτελεί μια περίεργη προβολή του όρους Ορίγανον (Ριγάνι). Η νέα πόλη είναι απλωμένη δεξιά και αριστερά από τον οχυρωμένο λόφο. Η αρχαιολογική σκαπάνη έχει αποδείξει ότι η ανθρώπινη ζωή στη Ναύπακτο αρχίζει περί το 3.000 π.Χ.

ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Αφροξυλιά

Βελβίνα

Βλαχομάνδρα

Βομβοκού

Δάφνη

Λυγιάς

Μαμουλάδα

Ναύπακτος

Νεόκαστρο

Ξηροπήγαδο

Παλαιοχωράκι

Πιτσιναίικα

Ριγάνι

Σκάλα

Δ.Ε. ΠΛΑΤΑΝΟΥ

front de platanos

ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Άγιος Δημήτριος

Αράχοβα

Αχλαδόκαστρο

Δενδροχώρι

Καστανιά

Κλεπά

Λιβαδάκι

Νεοχώρι

Περδικόβρυση

Περίστα

Πλάτανος

Χόμορη

Δ.Ε. ΠΥΛΗΝΗΣpilini

ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Ανθοφύτο

Γάβρος

Δορβιτσά

Ελευθέριανη

Μηλιά

Παλαιόπυργος

Ποκίστα

Σίμου

Στράνωμα

Στύλια

Φαμίλα

Δ.Ε. ΧΑΛΚΕΙΑΣ

front de xalkeia

ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Άνω Βασιλική

Γαβρολίμνη

Γαλατάς

Καλαβρούζα

Κάτω Βασιλική

Περιθώρι

Τρίκορφο