user_mobilelogo
Η νέα κυβέρνηση ήδη από τις προγραμματικές της δηλώσεις έχει διακηρύξει με σαφήνεια την πρόθεσή της να προχωρήσει άμεσα στη νέα διοικητική μεταρρύθμιση. Μέτρα όπως λιγότεροι αλλά ισχυροί και οικονομικά αυτοτελείς Δήμοι, κατάργηση του 42% για εκλογή των Δημάρχων, αιρετοί περιφερειάρχες, ψήφος στους μετανάστες δεύτερης γενιάς δίνουν το στίγμα για το νέο τοπίο που διαμορφώνεται στην τοπική αυτοδιοίκηση.



Οι τοπικές αντιδράσεις που τόσο πολύ φοβόταν η προηγούμενη κυβέρνηση φαίνεται πως παρακάμπτονται μετά τη σύμφωνη γνώμη της ΚΕΔΚΕ και της  πλειοψηφίας των ΤΕΔΚ για τη μεταρρύθμιση αλλά και της πρωτοφανούς για τα δεδομένα της χώρας μας ωριμότητας που επιδεικνύουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς αλλά και οι δημότες.
Για την Αιτωλοακαρνανία η διαφαινόμενη μείωση των Δήμων από 29 σε μόλις 7 σίγουρα διαμορφώνει μια άλλη κατάσταση από αυτή που γνωρίζαμε στα τοπικά πράγματα. Ο νέος διευρυμένος Δήμος που «αγκαλιάζει» ολόκληρη την επαρχία Ναυπακτίας (Ναύπακτος, Πυλήνη, Αποδοτία, Πλάτανος, Αντίρριο, Χάλκεια) δημιουργεί αυξημένες προσδοκίες στους δημότες, θέτει τις βάσεις για τη διεκδίκηση νέου, αναβαθμισμένου ρόλου της ευρύτερης περιοχής στα πλαίσια των διακηρυγμένων στόχων της περιφέρειας για την ανάπτυξη στη Δυτική Ελλάδα. Η «φιμωμένη» Ναυπακτία της κεντρικής πολιτικής σκηνής (χωρίς κοινοβουλευτική εκπροσώπηση για ακόμη μια φορά) θα βρει τη «φωνή» της, θα ενισχύσει το κύρος της με τη συγκρότηση του νέου ισχυρού Δήμου.

Ισχυρός Δήμος σημαίνει πρώτα και κύρια ισχυροί δημότες, ισχυρές τοπικές κοινωνίες. Αποτελεί στοίχημα πρώτης σημασίας ο δημότης να μη νοιώσει στιγμή αποξενωμένος στο διευρυμένο Δήμο. Να μη νοιώσει ότι το κέντρο λήψης των αποφάσεων που τόσο επηρεάζουν την καθημερινότητα του απομακρύνεται από τον ίδιο. Σε κανέναν δε χρειάζεται δήμος-κακέκτυπο της απρόσωπης κεντρικής εξουσίας. Ο αναβαθμισμένος ρόλος στην λήψη των αποφάσεων, η αμφίδρομη σχέση με τους αιρετούς, οι θεσμοί των τοπικών γενικών συνελεύσεων είναι αυτοί που διασφαλίζουν τη συμμετοχή του δημότη στα «κοινά» και που τον καθιστούν «πολιτικό ον» όπως το είχε ορίσει ο Αριστοτέλης. Από μόνες τους οι βελτιωμένες υποδομές, οι αναβαθμισμένες προσφερόμενες υπηρεσίες, η ισχυρή οικονομική υπόσταση των δήμων δε συνιστούν μια καινοτόμα διοικητική μεταρρύθμιση αν δε συνοδευτούν από τη διασφάλιση του ενεργού ρόλου του δημότη, αν οι αλλαγές δε φέρουν τη σφραγίδα της συναντίληψης, της συνδιαμόρφωσης, της λαϊκής συμμετοχής. Αυτά είναι τα μόνα εχέγγυα για την επιτυχία κάθε μεταρρύθμισης.
Ωστόσο η διοικητική μεταρρύθμιση από μόνη της, ακόμη και αν πληροί όλα τα παραπάνω, δεν μπορεί να εγγυηθεί την αλλαγή της καθημερινότητας των δημοτών προς το καλύτερο. Οι προσδοκίες δε θα εκπληρωθούν αν η επόμενη μέρα από τη μεταρρύθμιση μας βρει με μια «τράπουλα ανακατεμένη» αλλά με τους ίδιους «παίκτες» αμετακίνητους στις θέσεις τους να συνεχίζουν το  ίδιο «παιχνίδι». Οι νέοι θεσμοί της τοπικής αυτοδιοίκησης πρέπει να συνδυαστούν και με την ανάδειξη νέων ατόμων. Άτομα  με νέες ιδέες , άφθαρτα και με όρεξη για προσφορά. Θα ήταν ευχής έργο και άλλοι εκλεγμένοι Δήμαρχοι που έχουν συμπληρώσει δύο ή και περισσότερες τετραετίες στο τιμόνι των Δήμων της Ναυπακτίας να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Βασίλη Σούζα και να εμπιστευτούν, να ανοίξουν το δρόμο σε μια νέα γενιά πολιτικών. Να είναι σίγουροι πως η εμπειρία και το έργο τους αποτελούν παρακαταθήκη για το μέλλον. Καλό θα ήταν να διακρίνουν εκείνη την λεπτή γραμμή που διαχωρίζει την πετυχημένη θητεία από την άμετρη φιλοδοξία και την εξουσιομανία. Δεν έχουμε ανάγκη από «επαγγελματίες» πολιτικούς  αλλά από σοβαρούς επαγγελματίες, επιχειρηματίες, επιστήμονες που θέλουν και μπορούν να προσφέρουν πολλά μα πολλές φορές τα οράματα και οι ιδέες τους «σκοντάφτουν» στους μηχανισμούς των παλαιάς κοπής πολιτικών που μένουν γαντζωμένοι στις καρέκλες τους.
Η χρυσή τομή λοιπόν της εμπνευσμένης νέας διοικητικής μεταρρύθμισης με την ωριμότητα των τοπικών κοινωνιών να σπάσουν τους μηχανισμούς και να αναδείξουν νέα άτομα στα τοπικά πράγματα  είναι αυτή που στο νέο αυτοδιοικητικό κάδρο φέρνει τη Ναυπακτία σε περίοπτη θέση. Ας το τολμήσουμε λοιπόν…



ΚΑΤΣΙΓΙΑΝΝΗΣ Χ. ΓΙΩΡΓΟΣ
ΤΕΛΕΙΟΦΟΙΤΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΑΠΘ

Επικαιρότητα

Ἀφιερωματικὀ βίντεο στήν τριακονταετία τοῦ Μητροπολίτου Ἱεροθέου
Φοιτητικὸ 2026: «Βασικὲς ἀρχὲς Βιοηθικῆς, Τεχνοηθικῆς Βιοτεχνολογίας»
Εγκρίθηκε η χρηματοδότηση 4,2 εκ. ευρώ για τη «Βαρειά»
Ενημέρωση για τις παρεμβάσεις στο ΕΠΑΛ
Το Πρόγραμμα Εκδηλώσεων του Δήμου Ναυπακτίας για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά
11ο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Ναυπάκτου «Μίκης Θεοδωράκης» 16-18 Μαΐου 2025
Πραγματοποιήθηκε η συνάντηση εργασίας στο Δημαρχείο Ναυπακτίας για την οριοθέτηση των οικισμών
Εκδηλώσεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας για την Απελευθέρωση της Ναυπάκτου
Στις 3 και 4 Μαΐου οι Εορτασμοί της 196ης Επετείου της Απελευθέρωσης της Ναυπάκτου
Απόκριες στην Ναύπακτο!
Ναυπάκτου Ἱερόθεος: «Ὁ Μονογενὴς Υἱὸς καὶ Λόγος τοῦ Θεοῦ».
Ομοσπονδία Συλλόγων Ναυπακτίας - Ναυπακτιακή Γιορτή
Υπουργείο Πολιτισμού: Αποκατάσταση του οθωμανικού λουτρού στην Ναύπακτο
Ανακοινώθηκαν οι ημερομηνίες για το 11ο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Ναυπάκτου «Μίκης Θεοδωράκης»
Ο Δήμαρχος Ναυπακτίας Βασίλης Γκίζας υποδέχθηκε στο Δημαρχείο την Dr.Emma Camarero Calandria

Πολιτισμός - Σύλλογοι

Ομοσπονδία Συλλόγων Ναυπακτίας - Ευχές Συλλόγων
Ευχές από την Παναιτωλοακαρνανική Συνομοσπονδία
Πάρτε τα βουνά
Ομοσπονδία Συλλόγων Ναυπακτίας / Αδελφότητα Ναυπακτίων Αττικής - Δελτίο Τύπου για τον εορτασμό της Απελευθέρωσης της Ναυπάκτου
Τιμητικό Αφιέρωμα στον ιστορικό συγγραφέα Χαράλαμπο Δ. Χαραλαμπόπουλο
Ομοσπονδία Συλλόγων Ναυπακτίας / Αδελφότητα Ναυπακτίων Αττικής - Δοξολογία για τον εορτασμό της Απελευθέρωσης της Ναυπάκτου
Ενημέρωση πολιτιστικών συλλόγων για το σχέδιο διατοπικής συνεργασίας “Περιήγηση στον Κορινθιακό”, σε Ναύπακτο και Αθήνα
Σύλλογος Τερψιθεατών - Ξεφλουδίσια 2025
Πολιτιστικός Σύλλογος Μακύνειας - Αποκριάτικη Εκδήλωση
Ε.ΝΑ.Μ -Τακτική Εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση και Αρχαιρεσίες για την εκλογή Δ.Σ.
Κοπή βασιλόπιτας για την οικογένεια της «ΑΛΚΥΟΝΗΣ»
Σύλλογος Βελβινιωτών - Κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας
Συνάντηση με το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου "Ναύπακτος: Πολιτιστικές Διαδρομές"
Μάχη της Γρανίτσας - Εορταστικές Εκδηλώσεις
Μια ιδιαίτερη τιμή για το Σύλλογο ΑΜΕΑ «ΑΛΚΥΟΝΗ»

1821-2021

Αγωνιστές της Επανάστασης από την περιοχή του Προσχίου
Η Ο.ΣΥ.Ν συμμετέχει στις εκδηλώσεις για την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση
Ο.ΣY.Ν: «Γιορτάζοντας τα 200 χρόνια του Εικοσιένα»
Σουλιώτες οπλαρχηγοί στην απελευθέρωση της Ναυπάκτου του Νικόλαου Μ. Τριψιάνου
Γιάννης Παν. Φαρμάκης – Κραβαρίτης, Ο Ηρωικός Οπλαρχηγός του ΄21 του Χαράλαμπου Δ. Χαραλαμπόπουλου
Ο απελευθερωτικός αγώνας του ΄21 στη Δυτική Ελλάδα του Γιάννη Χαλάτση
"Το Ναυπακτοβενέτικο στο 1821" του Ηλία Στ. Δημητρόπουλου
Κωνσταντίνος Δ. Βουτσινάς: " Γιάννης Βλαχογιάννης - Ο νεωτεριστής Επαχτίτης"
Ο Δήμος Ναυπακτίας τιμά την Επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση
Χρήστος Σιαμαντάς: «Τα πολεμικά γεγονότα στην περιοχή της Ναυπάκτου την περίοδο της Επανάστασης του 1821»
200 χρόνια ελληνική επανάσταση
Εμφύλιοι πόλεμοι: Το σαράκι του ελληνισμού
Μητροπολίτης Ναυπάκτου Ἱερόθεος: Ὁ Διχασμός τοῦ Γένους. Ἐθναρχία, Γένος, ἀνασύνταξη
Κάστρα, φρούρια και μοναστήρια της Ναυπακτίας κατά την Επανάσταση του 1821
Ἐκκλησία καὶ Ἐπανάσταση τοῦ 1821 - Δῆμος Ναυπακτίας
Αγωνιστές του 1821 από τα χωριά της Χάλκειας (Γαβρολίμνη - Καλαβρούζα - Τρίκορφο) του Θανάση Καλαβρουζιώτη
Με λαμπρότητα και συγκίνηση ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου
1821 – 2021 –– 200 χρόνια μετά την επανάσταση –– Τιμούμε - Γιορτάζουμε - Συμμετέχουμε - Οραματιζόμαστε
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ

 

booked.net