user_mobilelogo
karapanosΟι Αιτωλοακαρνάνες, κάτοικοι του μεγαλύτερου νομού της χώρας, από τους πιο ευλογημένους σε παραγωγική γη και με δεδομένες τις προοπτικές ανάδειξής του σε αναπτυξιακό πρότυπο για όλη την περιφέρεια , βιώνουν τη μνημονιακή υποταγή της κυβέρνησης όχι μόνο ως υποζύγια της επαχθούς και παταγωδώς αποτυχημένης πολιτικής της (για τη συνέχιση της οποίας, προ οδυνηρού αδιεξόδου μετά και την τρίτη αναθεώρηση της τοκογλυφικής σύμβασης με τους πιστωτές της χώρας, επιχειρεί προβοκατόρικα την αναζήτηση συνενόχων στην αξιωματική αντιπολίτευση) αλλά και ως μάρτυρες της ολοκληρωτικής οικονομικής κατάρρευσης με την οποία απειλείται ο τόπος τους.
Η κυβέρνηση της Τρόικας, στο διάστημα των μηνών που ενεργεί ως εντολοδόχος των συμφερόντων του διεθνούς τραπεζικού καρτέλ και των πολυεθνικών που καραδοκούν για την αρπαγή του εθνικού πλούτου, απαξίωσε συντριπτικά την Αιτωλοακαρνανία και εξαπάτησε θρασύτατα τους ανθρώπους του τόπου (βλέπε φιάσκο Αστακού).

Ο νομός μας έπρεπε να είναι ένας από τους πιο πλούσιους της χώρας και το παραγωγικό δυναμικό του στην πρώτη γραμμή της ανάπτυξης σε όλα τα επίπεδα ευκαιριών, επενδυτικών και απασχόλησης. Υπό το ζυγό του Μνημονίου τείνει να μετατραπεί σε έναν από τους φτωχότερους και εάν δεν ανατραπούν οι αυτοκτονονικές εθνικά κυβερνητικές πολιτικές τον επόμενο χρόνο θα έχει μετατραπεί σε ερημοποιημένη οικονομική ζώνη. Δραματική επιβεβαίωση, η πρωτοφανής κρίση στους τομείς παραγωγής που από δεκαετίες αποτελούν εισοδηματικούς και εργασιακούς πυλώνες για τον τόπο: Πρώτιστα τον γεωργικό κλάδο (ειδικά τους ελαιοπαραγωγούς) και τον αλιευτικό, που έχει ταυτιστεί με δυναμικές εξαγωγές εξαιρετικής ποιότητας και μοναδικών σε μεσογειακό επίπεδο προϊόντων.
Ο νεοπτωχισμός σκιάζει ολόκληρο το νομό. Η αγροτική και η κτηνοτροφική ανάπτυξη αργοπεθαίνει, καθώς οι αγρότες διανύουν μια από τις χειρότερες οικονομικές συγκυρίες μεταπολεμικά και οι επιδοτήσεις για την οικονομική τους ενίσχυση παραμένουν εκτός ατζέντας, αν όχι στο ράφι των αζήτητων για την κυβέρνηση. Το κόστος παραγωγής βουλιάζει στη λιμνοθάλασσα των καημών τον αλιευτικό τομέα, που αδυνατεί να απεγκλωβιστεί από τον κλοιό της μείωσης των εσόδων τους.
Οι πολυδιαφημισμένες κυβερνητικές «στρατηγικές» για την πράσινη ανάπτυξη, που το τελευταίο εξάμηνο συνοδεύτηκαν από την εκρηκτική προπαγάνδα περί «ευκαιριών» μόνιμου και σταθερού εισοδήματος μέσω των επενδύσεων σε μικρά φωτοβολταικά πάρκα, αποδείχθηκαν μη υλοποιήσιμες, καθώς οι τράπεζες συνεχίζουν να διατηρούν σφιχτά κλειστές τις στρόφιγγες του δανεισμού. Η φούσκα των ενεργειακών επενδύσεων στην Αιτωλοακαρνανία ήδη έσκασε.
Το ποσοστό της ανεργίας στο νομό έχει απογειωθεί στο 20%. Και προεξοφλείται ότι θα αυξηθεί υπό τον καθημερινό καταιγισμό λουκέτων, με ότι αυτό συνεπάγεται για την κοινωνική ισορροπία και την αποτροπή της εγκατάλειψης του τόπου από τη νεολαία, που ήδη έχει πάρει το δρόμο της εσωτερικής και εξωτερική μετανάστευσης προς αναζήτηση εργασίας. Ο νομός ερημώνεται και η ελπίδα των νέων για ένα καλύτερο αύριο, κοντά στις οικογένειές τους και με τη βούληση να δράσουν ως ενεργοί πολίτες στον τόπο καταγωγής τους, σβήνει.
Μεγάλα έργα συγκοινωνιακών υποδομών που δρομολογήθηκαν για να δώσουν μια νέα αναπτυξιακή πνοή στον τόπο έχουν μπλοκάρει λόγω κρατικής στάσης χρηματοδοτήσεων. Η Ιόνια Οδός, ο δυτικός άξονας Αντιρρίου - Ιωαννίνων - Κακκαβιάς, έργο ζωτικής σημασίας για την Αιτωλοακαρνανία και ολόκληρη τη δυτική Ελλάδα, αναγνωρίζεται και από την κυβέρνηση ότι υπάρχει πιθανότητα να μην ολοκληρωθεί ακόμα και με καθυστέρηση δεκαετίας, αν όχι δεκαετιών.
Τα αρδευτικά δίκτυα του νομού - άλλο λιμνάζον ζήτημα - καθώς και τα εγγειοβελτιωτικά έργα δεν εγγυώνται (λόγω φθοράς, βλαβών στο δίκτυο μεταφοράς του νερού, υψηλού κόστους συντήρησης) την ομαλή ολοκλήρωση της καλλιεργητικής περιόδου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η ύδρευση της Παντάνασσας - Παραβόλας από τον σύνδεσμο Αγρινίου. Το εισόδημα χιλιάδων αγροτικών οικογενειών διακυβεύεται.
Οι επιστήμονες εκπέμπουν αλλεπάλληλα σήματα κινδύνου για τους υγροβιότοπους, που θρέφουν ολόκληρη την αλιευτική βιομηχανία. Ο κίνδυνος να αφανιστεί κάθε είδος αλιείας τα επόμενα χρόνια είναι πια επαληθεύσιμος αλλά η κεντρική διοίκηση, τα αρμόδια υπουργεία, συνεχίζουν να κωφεύουν ανεξήγητα στο αυτονόητο: Να στελεχωθούν ταχύτατα και να ενεργοποιηθούν οι υπηρεσίες διαχείρισης υδάτων, ώστε να εκπονηθεί εθνικό πρόγραμμα διαχείρισής - και εντός του νέου πλαισίου να συνταχθούν μελέτες και να αποφασιστούν με τη σύμφωνη γνώμη των τοπικών φορέων μέτρα τα οποία θα υποστηρίζουν το θαλάσσιο οικοσύστημα. Πρωταρχικός στόχος, η ολοκλήρωση των έργων προστασίας του οικοσυστήματος του Αμβρακικού κόλπου στις περιοχές Αιτ/νίας, Άρτας και Πρέβεζας (βιολογικοί καθαρισμοί, ΧΥΤΑ και απονιτροποίηση περιοχών). Ποιος ακούει στη «γενική κυβέρνηση» των Αθηνών;
Στον τομέα της εκπαίδευσης: Αντί να αρχίσουν συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων, όπως ορίζεται από τον «Καλλικράτη», και να δρομολογηθούν έργα που θα σχετίζονται με την επίλυση κτιριακών προβλημάτων και (ολοκληρωμένων πλην ανενεργών) σχεδιασμών προς ανέγερση νέων μονάδων, οι αποκρουστικές εικόνες των σχολείων - κοντέινερ παραμένουν μόνιμα πλάνα τριτοκοσμικού στιγματισμού του νομού και αναγκαστικής εξαθλίωσης εκατοντάδων οικογενειών. Στη δημοτική ενότητα Ανακτορίου υπάρχουν τέτοια σχολεία, που ακόμα «λειτουργούν» (από το σεισμό του 2003), όπως και στη Βόνιτσα (και τις γύρω περιοχές).
Η ανάπτυξη αποτελεί το κλειδί για να ανοίξουμε το σκοτεινό κελί της κατοχικού τύπου οικονομικής καταβαράθρωσης που βιώνει η χώρα. Η ανάπτυξη θα αποδεσμεύσει τις παραγωγικές δυνάμεις, για να ανασάνουμε από την ύφεση και τον στασιμοπληθωρισμό του Μνημονίου. Η τύχη της Αιτωλοακαρνανίας, εάν δεν σχεδιαστούν πολιτικές άμεσα εφαρμόσιμες έτσι ώστε να γίνει αξιοποίηση όλων των πλεονεκτημάτων του νομού (εύφορη γη, θάλασσά, λίμνες, βουνά, η πλούσια ιστορική κληρονομιά του τόπου) θα είναι η χειρότερη σε όλη την επικράτεια, ακριβώς γιατί ο τόπος μας τα δίνει όλα αλλά οι κάτοικοί του βιώνουν τις πολιτικές του «τίποτα». Με δεδομένη την απουσία ενός γενικού σχεδίου για την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα ο παραγόμενος πλούτος όπως χρόνο με το χρόνο μειωνόταν έτσι θα συνεχίσει να μειώνεται, με αποτέλεσμα να βρεθεί ο νομός στις τελευταίες θέσεις της ανάπτυξης. Κι αυτό είναι που θα πρέπει να αναστραφεί.
Προτεραιότητα στην αναπτυξιακή ατζέντα πρέπει να αποτελέσει ο πρωτογενής τομέας και οι πρότυπες τουριστικές επενδύσεις. Για να συμβεί αυτό όμως πέρα των όποιων προθέσεων από το πολιτικό προσωπικό επιτάσσεται και αλλαγή νοοτροπίας. Και η αλλαγή νοοτροπίας θα πρέπει να εμπεδωθεί στη βάση των ψηφοφόρων από το πολιτικό προσωπικό, που καλείται από την πραγματικότητα των καιρών να προσπεράσει το παλαιολιθικό πολιτικά μοντέλο της καλλιέργειας ελπίδων βάσει του οποίου οι πολίτες αντιμετωπίζονται ως πελάτες και οι ψηφοφόροι ως πελατολόγιο υποψηφίων προς διορισμό στο Δημόσιο...

Του Νίκου Καραπάνου, υποψηφίου βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας στην Αιτωλοακαρνανία
Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Αυριανή"

Επικαιρότητα

Ἑορτή τῶν ἐν Πάτραις Ναυπακτίων στόν Ἅγιο Χαράλαμπο Ζαρουχλέϊκων
Πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του Ειδικού Σχολείου Ναυπάκτου
Χριστούγεννα στήν Ναύπακτο
Ευχές από τον Δήμαρχο Ναυπακτίας
Δήμος Ναυπακτίας: Και αυτά τα Χριστούγεννα γιορτάζουμε μαζί!
Ορκωμοσία νέου Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ναυπακτίας
Σύγχρονα Εκπαιδευτήρια Κοτρώνη - Εγκαίνια της έκθεσης του Γιάννη Αδαμάκη
ΕΦ.Α Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος - Εγκαίνια περιοδικής εικαστικής έκθεσης του Γιάννη Αδαμάκη στο Φετιχιέ Τζαμί Ναυπάκτου
Θεία Λειτουργία στό Ἐκκλησάκι τοῦ Κέντρου Ὑγείας Ναυπάκτου
43 Κοινότητες της ορεινής Ναυπακτίας με δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο
Ἑορτή τῆς Ἁγίας Παρασκευῆς στήν Ναύπακτο
“Sea Access” στην παραλία Ψανής για τα ΑμεΑ
Ο Θοδωρής Βουτσικάκης ερμηνεύει Μίκη Θεοδωράκη στο Ενετικό Λιμάνι σε διασκευή Γιάννη Μπελώνη
Ἀρχιερατική θεία Λειτουργία στήν Ἄνω Χώρα Ναυπακτίας
Ἑορτὴ τοῦ Προφήτου Ἠλία στὸ Κάστρο τῆς Ναυπάκτου
Στο Σοβεράτο της Ιταλίας 5 εκπαιδευτικοί του 3ου Δημοτικού Σχολείου Ναυπάκτου
Μεγάλη Παρασκευή στην Ναύπακτο Ξεχωριστή μεγαλοπρέπεια και κατάνυξη στο Ενετικό Λιμάνι
Με ταχείς ρυθμούς η ανάπλαση - ανάδειξη της πλατείας Κάτω Δάφνης
Στη Θεσσαλονίκη ο Δήμαρχος Βασίλης Γκίζας για την προβολή της Ναυπακτίας
Η πλήρης μελέτη του Β1 Σταδίου του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου ΔΕ Ναυπάκτου

Πολιτισμός - Σύλλογοι

Ναυπακτιακή Πίτα 2024 - Πρόσκληση
Σύλλογος εν Αθήναις Στρανωμιτών "Ο Άγιος Νικόλαος" - Πρόσκληση για τον ετήσιο χορό του Συλλόγου
Σύλλογος Δορβιτσωτών Ναυπακτίας - Πρόσκληση για το χορό του Συλλόγου
Πολιτιστικός Σύλλογος Ανωχωριτών - Γιορτή Κραβαρίτικης Γευσιγνωσίας
Γενική Συνέλευση και κοπή της Πίτας του Συλλόγου Απανταχού Χομοριτών
Αδελφότητα Καταφυγιωτών - Κοπή πίτας
Σύλλογος Γραμμενιοξυωτών - Κοπή πίτας
Πολιτιστικός Σύλλογος Στύλιας - Κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας
Ομοσπονδία Συλλόγων Ναυπακτίας - Ενημέρωση για τον προγραμματισμό των εκδηλώσεων των συλλόγων
Ευχές από τον Σύλλογο Γραμμενιοξυωτών
Ευχές από τον Σύλλογο των Απανταχού Φαμιλιωτών
Ευχές από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μακύνειας
Ευχές από την Αιτωλική Αναπτυξιακή Α.Ε. ΟΤΑ
Ευχές από τον Σύλλογο Ποκιστιάνων Ναυπακτίας
Ευχές από τον Σύλλογο Δορβιτσωτών Ναυπακτίας "Η Αναγέννηση"
Ευχές από τον Σύλλογο των Απανταχού Πλατανιτιωτών
Ευχές από τον Σύνδεσμο Ναυπακτίων Πάτρας
Έγινε η παρουσίαση του βιβλίου των πρακτικών του Β' Πανναυπακτιακού Αναπτυξιακού συνεδρίου
Η Ομοσπονδία Συλλόγων Ναυπακτίας και η Αδελφότης Ναυπακτίων Αττικής "Ο Έπαχτος" τίμησε τον Χαράλαμπο Δ. Χαραλαμπόπουλο
Παρουσίαση του βιβλίου των πρακτικών του Β΄ Πανναυπακτιακού Συνεδρίου "Η Ναυπακτία Ψηλά"

1821-2021

Αγωνιστές της Επανάστασης από την περιοχή του Προσχίου
Η Ο.ΣΥ.Ν συμμετέχει στις εκδηλώσεις για την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση
Ο.ΣY.Ν: «Γιορτάζοντας τα 200 χρόνια του Εικοσιένα»
Σουλιώτες οπλαρχηγοί στην απελευθέρωση της Ναυπάκτου του Νικόλαου Μ. Τριψιάνου
Γιάννης Παν. Φαρμάκης – Κραβαρίτης, Ο Ηρωικός Οπλαρχηγός του ΄21 του Χαράλαμπου Δ. Χαραλαμπόπουλου
Ο απελευθερωτικός αγώνας του ΄21 στη Δυτική Ελλάδα του Γιάννη Χαλάτση
"Το Ναυπακτοβενέτικο στο 1821" του Ηλία Στ. Δημητρόπουλου
Κωνσταντίνος Δ. Βουτσινάς: " Γιάννης Βλαχογιάννης - Ο νεωτεριστής Επαχτίτης"
Ο Δήμος Ναυπακτίας τιμά την Επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση
Χρήστος Σιαμαντάς: «Τα πολεμικά γεγονότα στην περιοχή της Ναυπάκτου την περίοδο της Επανάστασης του 1821»
200 χρόνια ελληνική επανάσταση
Εμφύλιοι πόλεμοι: Το σαράκι του ελληνισμού
Μητροπολίτης Ναυπάκτου Ἱερόθεος: Ὁ Διχασμός τοῦ Γένους. Ἐθναρχία, Γένος, ἀνασύνταξη
Κάστρα, φρούρια και μοναστήρια της Ναυπακτίας κατά την Επανάσταση του 1821
Ἐκκλησία καὶ Ἐπανάσταση τοῦ 1821 - Δῆμος Ναυπακτίας
Αγωνιστές του 1821 από τα χωριά της Χάλκειας (Γαβρολίμνη - Καλαβρούζα - Τρίκορφο) του Θανάση Καλαβρουζιώτη
Με λαμπρότητα και συγκίνηση ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου
1821 – 2021 –– 200 χρόνια μετά την επανάσταση –– Τιμούμε - Γιορτάζουμε - Συμμετέχουμε - Οραματιζόμαστε
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ

 

booked.net