user_mobilelogo
Από γεωγραφικής άποψης ο Δήμος ορεινής Ναυπακτίας δεν είναι εφικτός για τρεις λόγους: πρώτον όπως ανέφερε ο κ. Χαραλαμπόπουλος δεν υπάρχει το κατάλληλο οδικό δίκτυο να ενώσει την ορεινή Ναυπακτία σε μία λειτουργική οντότητα, δεύτερον δεν υπάρχει ελπίδα να συμφωνήσει το ένα από τα δύο κεφαλοχώρια Πλάτανος υπέρ της Άνω Χώρας ή το αντίθετο η Άνω Χώρα υπέρ του Πλατάνου και τρίτον δεν έχει απομείνει στην περιοχή το κατάλληλο προσωπικό δυναμικό να επανδρώσει ένα δήμο σύγχρονο που θα βλέπει πέραν των πλακόστρωτων σοκακιών που μέχρι τώρα έφεραν εις πέρας λίαν επιτυχώς οι υπάρχοντες ορεινοί Δήμοι.
Αυτό έχω κουρασθεί να το αναφέρω διότι και οι δύο αυτοί υπάρχοντες Δήμοι είχαν συμφωνήσει αρχικά να γίνουν σταθμοί συγκέντρωσης απορριμμάτων σε οροσειρές που θα έβλαπτε των υδροφόρο ορίζοντα ορισμένων χωριών. Αυτό ήταν μέγα λάθος των τότε διοικούντων και εάν δεν είχαν επέμβει οι Απόδημοι εξωτερικού των χωριών αυτών και της Αθήνας θα είχαμε στην ορεινή Ναυπακτία δύο χωματερές ,ενώ δεν χρειαζόντουσαν διότι από οικονομικής πλευράς θα ήταν ασύμφορες και Τελικά οι χωματερές αυτές θα είχαν βρομήσει τις όμορφες περιοχές της Ορεινής αυτής Περιοχής. Όλα τα χωριά της ορεινής Ναυπακτίας έχουν σοβαρό πρόβλημα καθαρότητας πόσιμου ύδατος το οποίο κανένα συμβούλιο δεν είχε την διορατικότητα να αγγίξει και να ερευνήσει. Με άλλα λόγια σχεδόν όλα τα σπίτια των χωριών αυτών έχουν βόθρους για τα λύματα τους και όπως είναι γνωστό ο κάθε βόθρος μολύνει την περιοχή σε μια ακτίνα 100 μέτρων. Κατανοείτε λοιπόν ότι όλοι οι βόθροι ειδικά το καλοκαίρι που είναι δραστηριοποιημένοι πόσο μολύνουν τις πηγές του πόσιμου ύδατος που ευρίσκονται στην ακτίνα τους.. Φυσικά και τα νεκροταφεία έχουν κάποια δευτερεύουσα επίδραση διότι ευτυχώς ευρίσκονται σε μεγαλύτερη απόσταση από το κάθε χωριό. Αυτά όπως έχει αποδειχθεί οι απομείναντες κάτοικοι στα χωριά δεν τα σκέπτονται και ούτε καν τα θεωρούν σοβαρά.
Ένα άλλο θέμα είναι η τουριστική προαγωγή των χωριών της ορεινής Ναυπακτίας και εκμετάλλευση όλων των διαθέσιμων πηγών όπως καταγωγή σημαντικών ιστορικών προσώπων των χωριών αυτών, εκμετάλλευση φαραγγιών και άλλων μοναδικών τοπίων και διαφήμιση τους ώστε να προσελκύσουν τουρισμό. Μόνο ανοιχτά μυαλά που δυστυχώς βρίσκονται στις πόλεις λόγω καταλλήλου εκπαίδευσης και εμπειριών τέτοια θέματα δύνανται να οραματισθούν και να υλοποιηθούν. Για παράδειγμα σας αναφέρω ότι στη Λιμνίστα που τυχαίνει να είναι η ιδιαίτερη πατρίδα μου έχουν την καταγωγή τους Ο συγγραφέας Καρκαβίτσας κα ο ιστορικός Γιάννης Κορδάτος που δεν το γνωρίζουν ούτε οι μόνιμοι κάτοικοι. Τα δε σπίτια που γεννήθηκαν δεν έχουν εντοπισθεί και σημανθεί. Επίσης η πρωτεύουσα της Αποδοτίας Αιγίτιο ευρίσκεται κάτω από το ίδιο χωριό.
Οι πολύτιμες αυτές πληροφορίες δεν περιέχονται στους τουριστικούς χάρτες και φυλλάδια.
Είμαι σίγουρος ότι παρόμοιες περιπτώσεις υπάρχουν σε όλα τα χωριά μας, αλλά επιμελώς αγνοούνται. Η Μακριά Ράχη την οποία μπορεί κάθε επισκέπτης να επισκεφτεί διότι περνάει κατά μήκος της ένας πολύ καλός δρόμος που πρόσφατα έχει τελειοποιηθεί, είναι ένας παράδεισος από απόψεως θέας με μεγάλη ιστορία και αρχαιολογικά ευρήματα. Οι καινούργιοι διοικούντες στον νέο ήδη Δήμο Ναυπάκτου θα πρέπει να λάβουν υπ' όψιν τα ανωτέρω και άλλα πολλά που πρέπει να αξιοποιηθούν ώστε να καταστήσουν την ορεινή Ναυπακτία αξίου λόγου να την επισκεφτούν οι Τουρίστες γιατί είναι μια μικρή Ελβετία.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Από τη Λιμνίστα κάτοικος
Ηλιούπολης, Αττικής

 

Επικαιρότητα

Απόκριες στην Ναύπακτο!
Ναυπάκτου Ἱερόθεος: «Ὁ Μονογενὴς Υἱὸς καὶ Λόγος τοῦ Θεοῦ».
Ομοσπονδία Συλλόγων Ναυπακτίας - Ναυπακτιακή Γιορτή
Υπουργείο Πολιτισμού: Αποκατάσταση του οθωμανικού λουτρού στην Ναύπακτο
Ανακοινώθηκαν οι ημερομηνίες για το 11ο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Ναυπάκτου «Μίκης Θεοδωράκης»
Ο Δήμαρχος Ναυπακτίας Βασίλης Γκίζας υποδέχθηκε στο Δημαρχείο την Dr.Emma Camarero Calandria
MEGA Channel: "Ναύπακτος: Η πόλη για όλες τις εποχές του χρόνου"
Τα Πρωτοχρονιάτικα Κάλαντα στο Δημαρχείο Ναυπακτίας
Το Δημαρχείο σήμερα πλημμύρισε παιδικές φωνές και χριστουγεννιάτικες μελωδίες!
Φωτίστηκε ο δρόμος του Κάστρου της Ναυπάκτου
Άνοιξε η πλατφόρμα για την ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων για τα Κ.Δ.Α.Π., το ΚΔΑΠ ΑμεΑ, τους Παιδικούς και Βρεφονηπιακούς σταθμούς του Δήμου Ναυπακτίας
Αυστηρές συστάσεις για τις παράνομες αφισοκολλήσεις
Έως τις 12 Ιουλίου οι δηλώσεις για τους πληγέντες της πυρκαγιάς στο Μολύκρειο
Παπαχαραλάμπειος Βιβλιοθήκη - Πρόγραμμα Δράσεων
Ἡ ἑορτὴ τῆς Ἁγίας Κυριακῆς στὴν Ὀρεινὴ Ναυπακτία

Πολιτισμός - Σύλλογοι

Σύλλογος Τερψιθεατών - Ξεφλουδίσια 2025
Πολιτιστικός Σύλλογος Μακύνειας - Αποκριάτικη Εκδήλωση
Ε.ΝΑ.Μ -Τακτική Εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση και Αρχαιρεσίες για την εκλογή Δ.Σ.
Κοπή βασιλόπιτας για την οικογένεια της «ΑΛΚΥΟΝΗΣ»
Σύλλογος Βελβινιωτών - Κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας
Συνάντηση με το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου "Ναύπακτος: Πολιτιστικές Διαδρομές"
Μάχη της Γρανίτσας - Εορταστικές Εκδηλώσεις
Μια ιδιαίτερη τιμή για το Σύλλογο ΑΜΕΑ «ΑΛΚΥΟΝΗ»
Σύλλογος Ελευθεριανιτών - Πρόγραμμα Εκδηλώσεων (Αθήνας, Αμερικής & Καναδά, Ναυπάκτου)
Πολιστικός Σύλλογος Μικρής Παλούκοβας - Πολιτιστικές Εκδηλώσεις και Δραστηριότητες 2024
Σύλλογος Περδικόβρυσης "Ο Άγιος Γεώργιος" - Καλοκαιρινή Εκδήλωση
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μαμουλαδιωτών συμμετείχε στο 7ο φεστιβάλ παραδοσιακών χορών
Καρέλι ώρα μηδέν
Σύλλογος των Απανταχού Πλατανιτιωτών - Καλοκαιρινές Εκδηλώσεις 2024
Ενεργή παρουσία της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ναυπακτίας στις εκδηλώσεις για την 198η επέτειο της Εξόδου της Ηρωικής Φρουράς των Ελεύθερων Πολιορκημένων το 1826

1821-2021

Αγωνιστές της Επανάστασης από την περιοχή του Προσχίου
Η Ο.ΣΥ.Ν συμμετέχει στις εκδηλώσεις για την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση
Ο.ΣY.Ν: «Γιορτάζοντας τα 200 χρόνια του Εικοσιένα»
Σουλιώτες οπλαρχηγοί στην απελευθέρωση της Ναυπάκτου του Νικόλαου Μ. Τριψιάνου
Γιάννης Παν. Φαρμάκης – Κραβαρίτης, Ο Ηρωικός Οπλαρχηγός του ΄21 του Χαράλαμπου Δ. Χαραλαμπόπουλου
Ο απελευθερωτικός αγώνας του ΄21 στη Δυτική Ελλάδα του Γιάννη Χαλάτση
"Το Ναυπακτοβενέτικο στο 1821" του Ηλία Στ. Δημητρόπουλου
Κωνσταντίνος Δ. Βουτσινάς: " Γιάννης Βλαχογιάννης - Ο νεωτεριστής Επαχτίτης"
Ο Δήμος Ναυπακτίας τιμά την Επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση
Χρήστος Σιαμαντάς: «Τα πολεμικά γεγονότα στην περιοχή της Ναυπάκτου την περίοδο της Επανάστασης του 1821»
200 χρόνια ελληνική επανάσταση
Εμφύλιοι πόλεμοι: Το σαράκι του ελληνισμού
Μητροπολίτης Ναυπάκτου Ἱερόθεος: Ὁ Διχασμός τοῦ Γένους. Ἐθναρχία, Γένος, ἀνασύνταξη
Κάστρα, φρούρια και μοναστήρια της Ναυπακτίας κατά την Επανάσταση του 1821
Ἐκκλησία καὶ Ἐπανάσταση τοῦ 1821 - Δῆμος Ναυπακτίας
Αγωνιστές του 1821 από τα χωριά της Χάλκειας (Γαβρολίμνη - Καλαβρούζα - Τρίκορφο) του Θανάση Καλαβρουζιώτη
Με λαμπρότητα και συγκίνηση ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου
1821 – 2021 –– 200 χρόνια μετά την επανάσταση –– Τιμούμε - Γιορτάζουμε - Συμμετέχουμε - Οραματιζόμαστε
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ

 

booked.net