Yliko anaplasisΞεκίνησαν και συνεχίζονται με γοργούς ρυθμούς οι εργασίες επίστρωσης της οδού Ν.Μπότσαρη στο λιμάνι της Ναυπάκτου, στο πλαίσιο του έργου της ανάπλασης. Με δεδομένη τη συζήτηση που γίνεται στην πόλη για την επιλογή του υλικού από τους δημότες που πραγματικά ενδιαφέρονται για τη σωστή εκτέλεσή του, αλλά και από εκείνους που σήμερα καταθέτουν τις δήθεν ενστάσεις τους για τις προβλέψεις του (ενώ οι ίδιοι διαχειρίστηκαν τις τύχες του στη λήψη καίριων αποφάσεων), ο Δήμος Ναυπακτίας, έχοντας πλήρη συναίσθηση της σοβαρότητας της υπόθεσης, ενημερώνει αναλυτικά και με το σύνολο των στοιχείων για τα εξής:
Η μελέτη του έργου προβλέπει για την οδό Ν.Μπότσαρη την επίστρωσή της με φυσικούς κυβόλιθους, με λεία επιφάνεια, από πέτρα Καβάλας ή σχετική, φυσικής κοπής, χρώματος γκρι ανοιχτού, διαστάσεων 10x20x08 εκ ή 20x20x08-10 εκ. ή σχετικών. Το ίδιο ισχύει και για τους κυβόλιθους του ποδηλατόδρομου, των οποίων οι διαστάσεις είναι 20x20x08-10 εκ. Σύμφωνα με το σχετικό τιμολόγιο της μελέτης η επιφάνεια των κυβόλιθων, προέλευσης Καβάλας, ή Δεματίου, ή Ιωαννίνων ή άλλης, πρέπει να είναι λεία και μη ολισθηρή.

Οι εγκρίσεις
Από τα ανωτέρω προβλεπόμενα της μελέτης επελέγη ο κυβόλιθος των εργασιών που είναι σε εξέλιξη, ακολουθώντας παράλληλα την κατά το νόμο διαδικασία λαμβάνοντας όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις. Συγκεκριμένα έλαβε έγκριση, αφού κατασκευάστηκε σχετικό πλήρες δείγμα στο χώρο του εργοταξίου πίσω από το Δημαρχείο, το οποίο υπάρχει και σήμερα εκεί, από:

α) την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτν/νιας και Λευκάδος
β) την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων Δυτικής Ελλάδος
γ) την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Ναυπακτίας
δ) την ειδική διαπαραταξιακή επιτροπή που συστάθηκε με πρωτοβουλία του Δημάρχου Ναυπακτίας κ.Βασίλη Γκίζα και απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου (η απόφασή της ήταν ομόφωνη από το σύνολο των μελών της). Να σημειωθεί επίσης ότι, στην εν λόγω επιτροπή συμμετέχουν τρεις αρχιτέκτονες, μεταξύ των οποίων εκπρόσωπος των Αρχιτεκτόνων της πόλης, καθώς και ο μελετητής του έργου κ. Γεώργιος Κέστος.

Τα πιστοποιητικά
Ακόμα, και σε συνέχεια των προβλέψεων της μελέτης, ο κυβόλιθος που επελέγη φέρει όλα τα προβλεπόμενα σχετικά πιστοποιητικά, δηλαδή: δήλωση επίδοσης, CE έτος 2020, πλήρεις εργαστηριακές δοκιμές και ISO.

Η σημασία της πρόβλεψης για «φυσική κοπή»
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να γίνει μία σημαντική παρατήρηση, η οποία αφορά στο υλικό με το οποίο εκτελούνται οι εργασίες και σχετίζεται με τον τρόπο επεξεργασίας και στη συνέχεια τοποθέτησής του. Βάσει πάντα της μελέτης, θα πρέπει να λάβει χώρα, καταρχάς, «φυσική κοπή» της πέτρας, πράγμα που σημαίνει πως απαγορεύεται ρητά η κοπή της με τροχό ή μαχαίρι. Στην επιφάνειά της δε, και προκειμένου να λειανθεί, θα πρέπει να γίνει παρέμβαση από τους τεχνίτες (με σφυρί και καλέμι), ώστε να αφαιρεθούν τυχόν εξογκώματα και να είναι επίπεδη (λεία). Εδώ, θα πρέπει να τονιστεί πως η μελέτη απαιτεί η πέτρα να είναι λεία και μη ολισθηρή και όχι πολύ λεία, όπως απαιτεί σε άλλα σημεία για άλλα υλικά του έργου (πχ. πλάκες πέτρας πεζοδρομίων) ούτε φυσικά γυαλιστερή ώστε, από τη μια να συνταιριάζει με τον παραδοσιακό χώρο που τοποθετείται (λιμάνι, καστρόπολη) και από την άλλη να μειωθεί ο κίνδυνος ολίσθησης των οχημάτων και των πεζών, ιδίως όταν βρέχει.

Γιατί δεν μπορεί να μπει η πέτρα της πλατείας Πια
Βάσει της μελέτης, λοιπόν, γίνεται κατανοητό ότι το υλικό της επίστρωσης απαγορεύεται ρητά να κοπεί σε οποιαδήποτε επιφάνειά του με τεχνητό τρόπο (τροχό ή μαχαίρι). Επειδή όμως, ορισμένοι στην πόλη παρουσιάζουν ως παράδειγμα κατάλληλης επίστρωσης την πέτρα που τοποθετήθηκε στην ανάπλαση της πλατείας Πια, δύο σημαντικές παρατηρήσεις προς γνώση των δημοτών και εκείνων που ασχολήθηκαν με τις τύχες της πόλης, αλλά δεν κατόρθωσαν να αντιληφθούν στο σύνολό τους τα δεδομένα του έργου, που οι ίδιοι δρομολόγησαν. Η πέτρα της πλατείας Πια αποτελεί αποτέλεσμα τεχνητής επεξεργασίας (κομμένη όχι με φυσικό τρόπο δηλαδή), πράγμα που όπως εξηγήσαμε αμέσως πριν δεν είναι επιτρεπτό να γίνει στο υλικό της ανάπλασης που τώρα είναι σε εξέλιξη. Ως προς αυτό, να ενημερώσουμε επίσης πως, πριν από την επιλογή του υλικού, εκπρόσωποι του Δήμου Ναυπακτίας αλλά και των αρμόδιων εμπλεκομένων Υπηρεσιών (Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ναυπακτίας και Αρχαιολογικών Υπηρεσιών) επισκέφτηκαν με πρωτοβουλία του Δήμου την πλατεία Πια προκειμένου να εξεταστεί το ενδεχόμενο επιλογής και της συγκεκριμένης πέτρας. Η επιλογή αυτή απορρίφθηκε επί τόπου, καθώς σύμφωνα με την άποψή τους δεν πληροί τις προδιαγραφές της μελέτης και δε συνάδει ο τρόπος επεξεργασίας της με το χαρακτήρα του λιμανιού και των γύρω από αυτό σημείων.

Η προέλευση του υλικού
Σχετικά με την προέλευση του υλικού, καθώς και επί αυτού γίνεται αρκετή συζήτηση από συγκεκριμένους κύκλους που έχουν κάνει τέχνη τη διασπορά ψευδών ειδήσεων (δεν είναι φυσικά σημερινό τους σύμπτωμα), η παραλαβή της γίνεται από γνωστό εργοστάσιο της περιοχής των Ιωαννίνων και φέρει μοναδικό κωδικό ταυτοποίησης του προϊόντος: ψαμμίτης (χρώμα: γκρι ως γκρι ανοικτό), Εμπορική ονομασία: ψαμμίτης Ιωαννίνων (Olivia), η οποία αναφέρεται και στη σχετική δήλωση επίδοσης, σύμφωνα με τον Κανονισμό για τα προϊόντα δομικών κατασκευών (EE) αριθ. 305/2011. Τέλος, και για να μη θεωρηθεί πως κάτι μένει αναπάντητο, ως προς την τιμή που παρουσιάζεται στον προϋπολογισμό της μελέτης, θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι η τιμή που θα πληρωθεί από τον Δήμο:
α) ακολουθεί την έκπτωση 44,04% που δόθηκε κατά το διαγωνισμό (δηλαδή δεν θα πληρωθούν 58 ευρώ+ΦΠΑ που αναγράφεται στον προϋπολογισμό του έργου, αλλά 32,45 ευρώ+ΦΠΑ),
β) περιλαμβάνει εκτός από την αγορά του κυβόλιθου, τη μεταφορά του στον τόπο τοποθέτησης, την αμοιβή του εργατοτεχνικού προσωπικού για την εργασία τοποθέτησης, την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών του εργατοτεχνικού προσωπικού, αλλά και την αγορά των επιπλέον υλικών για την τοποθέτηση (άμμος ποταμού, τσιμέντου, κτλ).
Συμπερασματικά, ο κυβόλιθος που επελέγη, βάσει και των παραπάνω στοιχείων, τα οποία δεν αντέχουν καμία αμφισβήτηση, πληροί όλες τις προβλεπόμενες από τη μελέτη προδιαγραφές, ταιριάζει απόλυτα με το χώρο, έχει ιδιαίτερη ανθεκτικότητα-αντοχή ενώ τέλος, φέρει και όλες τις απαιτούμενες εγκρίσεις. Ο Δήμος Ναυπακτίας και οι αρμόδιες υπηρεσίες του, καθημερινά επαγρυπνούν για την καλύτερη δυνατή εκτέλεση του έργου, κάνοντας παρεμβάσεις όπου και εάν χρειαστεί.

Στην κρίση των δημοτών
Η παρούσα Διοίκηση του Δήμου καταβάλει από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων της όλες τις δυνατές προσπάθειες ώστε τα προβλήματα ή οι ελλείψεις που υπήρχαν (και ήταν πολλές και σοβαρές) να ξεπεραστούν.
Τέλος, παραδίδουμε στην κρίση των δημοτών εκείνους που διαχειρίστηκαν τις τύχες του έργου ως προς το σχεδιασμό του. Η έως σήμερα συμπεριφορά τους, δύο τινά μπορεί να σημαίνει: ή ότι δεν είχαν γνώση του τί έπρατταν και αποφάσιζαν ή ότι σήμερα, για τους λόγους που εκείνοι ξέρουν και όλοι οι άλλοι μπορούμε να φανταστούμε, σηκώνουν συνεχώς «σκόνη» για να δημιουργήσουν το «περιβάλλον» εντός του οποίου έμαθαν να πορεύονται αισθανόμενοι περισσότερο οικεία.
Δυστυχώς για τους ίδιους, δεν θα τους ακολουθήσουμε…

ΥΓ: Και επειδή άλλο η αντιπαράθεση με επιχειρήματα και άλλο η στρέβλωση της πραγματικότητας, ενημερώνουμε τους δημότες πως πολύ σύντομα θα γίνει μια ακόμα πιο εκτενής ενημέρωση, με στοιχεία, για το ρόλο και τις προτάσεις που κατέθεσαν σημαντικά πολιτικά πρόσωπα του Δήμου Ναυπακτίας σε καίρια σημεία της δρομολόγησης του έργου. Και τότε, ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι στην ιστορία του τόπου μας…