Η πανδημία του κορωνοϊού προκάλεσε σε ολόκληρο τον πλανήτη μία πρωτόγνωρη κρίση. Την έκταση και το βάθος της και ειδικά στην χώρα μας, δεν το γνωρίζουμε ακόμα. Σε επίπεδο έρευνας, που πραγματοποίησε το ινστιτούτο μελετών της ΓΕΣΒΕΕ για τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, με 0-49 άτομα προσωπικό και οι οποίες αποτελούν όμως το 99% των Ελληνικών επιχειρήσεων και προσφέρουν το 80% των θέσεων απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, κατέδειξε ότι:


7 στις 10 επιχειρήσεις θεωρούν ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσουν μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων θα είναι η έλλειψη της ρευστότητας.
7 στις 10 επιχειρήσεις που συνέχισαν να λειτουργούν είχαν μείωση του τζίρου τους κατά 60%.
Και τέλος 1 στις 7 επιχειρήσεις, περίπου 100.000, ενδέχεται να κλείσουν μετά την άρση των μέτρων.
Αυτή η κρίση μπορεί να ξεπεραστεί μόνο με την γρήγορη και αποτελεσματική παρέμβαση του κράτους και κατ’ επέκταση της τοπικής αυτοδιοίκησης, με γενεές αποφάσεις αλλά και με την υπεύθυνη και αλληλέγγυα στάση νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Μετά το πρωτόγνωρο φαινόμενο των κλειστών επιχειρήσεων και καταστημάτων εδώ και 45 ημέρες βρισκόμαστε στην σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομίας και επανόδου στην καθημερινότητα. Οι εξελίξεις είναι συνεχείς και τίποτα, το σήμερα ή το αύριο δεν θα μας θυμίζει την προ κρίσης εποχή.
Στα πλαίσια αυτά λοιπόν νομίζω ότι πρέπει σήμερα να επικεντρωθούμε στην λήψη αποφάσεων ώστε να μπορέσουμε να περισώσουμε την ούτως ή αλλιώς κουτσουρεμένη καλοκαιρινή σεζόν, στηρίζοντας όλους τους επαγγελματικούς κλάδους με στόχο την τοπική οικονομική ανάπτυξη.
Κατά την γνώμη μας για να επιτευχθεί αυτό πρώτα από όλα θα πρέπει να προωθήσουμε καμπάνια, σε συνεργασία και επικεφαλής το Δήμο, ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας ώστε να αντιληφθεί την αναγκαιότητα στήριξης των τοπικών καταστημάτων και επαγγελματιών με στόχο την επιβίωση μας αλλά και την διατήρηση των θέσεων εργασίας στον δήμο μας.
Ο καθένας επαγγελματίας, εργαζόμενος, πολίτης και ο Δήμος γενικά πρέπει να αναλάβει και να επαναπροσδιορίσει τις ευθύνες του, να αντιληφθεί την σοβαρότητα της κατάστασης και να συνειδητοποιήσουμε ότι αν αφήσουμε τις όποιες μικροπολιτικές σκοπιμότητες, μπορούμε ξανά να σηκωθούμε ορθοί.
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ:
1. Ο Δήμος, και οι επιχειρήσεις του Δήμου(ΔΕΥΑΝ-ΚΕΔΝ-ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ κλπ) να σταματήσουν επιτέλους τις απευθείας αναθέσεις στους ημέτερους και να κάνουν τις προμήθειες τους ισάξια από όλη την αγορά.(Εμείς από την πλευρά μας παρακολουθούμε λεπτομερώς όλες τις αναθέσεις για την προστασία των συναδέλφων μας).
2. Καμπάνια από τον Δήμο προς τους δημότες, με καταχωρήσεις στα τοπικά ΜΜΕ, αφίσες, πανό, δελτία τύπου, συνεντεύξεις, με παράλληλες δράσεις των καταστημάτων με προσφορές και μπόνους προς τους καταναλωτές.
3. Προτροπή σε επαγγελματικούς κλάδους, μέσω των σωματείων τους για ομαδικές προσφορές και μπόνους(π.χ συνεργεία αυτοκινήτων, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι).
4. Στήριξη τοπικών επιχειρήσεων εστίασης με διάθεση περισσότερων τμ υπαίθριων χώρων για χρήση, όπου αυτό είναι δυνατόν.
5. Απαλλαγή είσπραξης, μέχρι 31-12-2020 δημοτικών τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού για όλους τους επαγγελματίες που είναι δικαιούχοι του έκτακτου επιδόματος των 800ευρώ.
6. Διακοπή αναγκαστικών μέτρων είσπραξης για χρέη στον Δήμο, μέχρι 31/12/2020.
7. Αναστολή δόσεων μέχρι 31/12/2020 όσων έχουν μπει σε ρύθμιση για οφειλές στον Δήμο. Απο 01/01/2021 να ξεκινήσει η καταβολή των δόσεων με παράταση χωρίς ποινές και προσαυξήσεις.
8. Απαλλαγή καταβολής μέχρι 31/12/2020 των τελών επί των ακαθαρίστων εσόδων των καταστημάτων(0.5%).
9. Συχνή απολύμανση από συνεργεία του Δήμου των κοινόχρηστων χώρων, όπως παγκάκια της πόλης, παγκάκια της παραλίας, στάσεις λεωφορείων, εξωτερικοί χώροι τραπεζών κλπ.
10. Απολύμανση από συνεργεία του Δήμου (όπου αυτή δεν γίνεται από τους ιδιοκτήτες τους) των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος που λειτουργούν ή και των ΤΑΞΙ της πόλης.
11. Οικονομική ενίσχυση των φιλόπτωχων ταμείων των Εκκλησιών και συλλόγων του Δήμου που στηρίζουν άπορους συμπολίτες μας.
12. Άμεση ενίσχυση του προϋπολογισμού για προβολή και διαφημιστική καμπάνια του Δήμου ενόψει καλοκαιρινής περιόδου στα ΜΜΕ εθνικής εμβέλειας αναδεικνύοντας τα πλεονεκτήματα του Δήμου μας όπως η μικρή απόσταση από αστικά κέντρα, μικρή απόσταση από νοσοκομείο, μεγάλη ακτογραμμή, εναλλακτικός τουρισμός κλπ
13. Επικοινωνία με ΓΕΦΥΡΑ για επέκταση του 3ωρου σε 10ωρο για όλο το καλοκαίρι αλλά και όλα τα Σαββατοκύριακα μέχρι ΄31-12-2020
14. Πλήρη ενημέρωση και ανακοίνωση συγκεκριμένων χρόνων εκτέλεσης των εργασιών της ανάπλασης.
15. Γρήγορη και συνεχή ενημέρωση των επαγγελματιών για οποιεσδήποτε αποφάσεις λαμβάνονται.
Πιστεύουμε ότι η κρίση πλήττει όλους τους επαγγελματικούς κλάδους και είναι λάθος να επικεντρωθούμε μόνο στην εστίαση και τον τουρισμό που αναμφισβήτητα είναι οι περισσότερο πληττόμενοι κλάδοι, γι αυτό προτείνουμε την σύσταση μιας μικρής ευέλικτης ομάδας εργασίας φορέων ή επαγγελματιών με επικεφαλή τον κ. Δήμαρχο ώστε με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα να συνθέσει όλες τις προτάσεις για λήψη αποφάσεων.
Τέλος νομίζουμε ότι είμαστε μια μικρή κοινωνία και αν υπάρξει ειλικρίνεια και διάθεση για δουλειά από όλους, έχουμε την δυνατότητα να πετύχουμε τον σκοπό μας.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ

Ο Πρόεδρος Ο
Δαβανέλλος Θέμης

Ο Γραμματέας Μπακατσιάς Βασίλειος