Σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον, με την οικονομική κρίση να επιβαρύνει τις χώρες και να εκτοξεύει στα ύψη την ανεργία και τις κοινωνικές ανισότητες, είναι απαραίτητη μια εναλλακτική στρατηγική για την ενίσχυση των περιφερειών (τοπικό επίπεδο) και την ανάδειξη και εξειδίκευση των στόχων της περιφερειακής και της πράσινης ανάπτυξης.
Ωστόσο, απαραίτητη προς αυτή την κατεύθυνση είναι η συγκεκριμενοποίηση των στόχων που αφορούν κάθε περιοχή μέσα από μια ολοκληρωμένη προσέγγιση -και όχι αποσπασματική- αλλά και μέσα από την ενεργό συμμετοχή των πολιτών α) στη διαμόρφωση των στόχων, β) στην υλοποίησή τους και γ) στον έλεγχο της αποτελεσματικότητά τους.
Η περιοχή της Ναυπακτίας αποτελεί για όλους μας ένα κομμάτι της ζωής μας, μια πανέμορφη περιοχή όπου ονειρευόμαστε να ζωντανέψει και να αναπτυχθεί, να αξιοποιηθεί και να προστατευθεί. Κατά τη γνώμη μου, την οποία πολλές φορές έχω αναφέρει και δημόσια, τόσο σε επιστημονικές όσο και σε πολιτικές συναντήσεις αλλά και σε άρθρα μου, η περιοχή μας, έχει φυσικά πλεονεκτήματα τα οποία την καθιστούν “ισχυρό χαρτί” στη νέα προοπτική της βιώσιμης ανάπτυξης η οποία συνδυάζει με προϋποθέσεις την οικονομική ανάπτυξη με την περιβαλλοντική προστασία προωθώντας ταυτόχρονα την οικονομική και κοινωνική συνοχή.
Πιο συγκεκριμένα, οι προτάσεις για την ευρύτερη περιοχή της Ναυπακτίας μας δύναται να οργανωθούν σε ένα “Στρατηγικό Σχέδιο Αξιοποίησης” των πλεονεκτημάτων της περιοχής η οποία δύναται να διαδραματίσει πιλοτικά το πρότυπο πράσινης – περιφερειακής ανάπτυξης στην περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας, με έμφαση :