tsigarithra

Στο γραφικό χωριό "Άνω Χώρα" πραγματοποιείται το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2012 για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά η Γιορτή της Τσιγαρίθρας. Η ξεχωριστή γιορτή διοργανώνεται από τους επαγγελματίες και καταστηματάρχες του χωριού. Όσοι επισκεφθούν το χωριό την ημερομηνία αυτή θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά τη διαδικασία προετοιμασίας και φυσικό να δοκιμάσουν τις πεντανόστιμες τσιγαρίθρες συνοδευόμενες από την παραδοσιακή μπομπότα και καλό κρασί.
Σύμφωνα με την παράδοση, τα παλαιότερα χρόνια όπου τίποτα δεν πήγαινε χαμένο, οι Ανωχωρίτες είχαν μηχανευτεί έναν έξυπνο και μοναδικό τρόπο να εκμεταλλεύονται κάθε μέρος του χοιρινού. Έτσι, ως και σήμερα, κρατούν το χοντρό στρώμα λίπους από το δέρμα του απ' το οποίο αφαιρούν την επιδερμίδα. Στη συνέχεια κόβουν το λίπος με το κρέας σε μικρά κομμάτια και το λιώνουν σε ένα καζάνι. Αφού αφαιρούν το ρευστό λίπος μένει ένα ξεροψημένο εξωτερικά, αλλά πολύ τρυφερό εσωτερικά, μικρό κομμάτι κρέατος. Έτσι γεννιούνται οι περίφημες τσιγαρίθρες, ή τσιγαρίδες, αγαπημένος μεζές μικρών και μεγάλων!