Home Nεα Ελεύθερο Βήμα "Προτάσεις για τη Ναυπακτία και την κρίση" του Γρηγόρη Βαρελά

"Προτάσεις για τη Ναυπακτία και την κρίση" του Γρηγόρη Βαρελά

E-mail Εκτύπωση PDF
Ευρετήριο Άρθρων
"Προτάσεις για τη Ναυπακτία και την κρίση" του Γρηγόρη Βαρελά
Σελίδα 2
Σελίδα 3
Σελίδα 4
Σελίδα 5
Σελίδα 6
Σελίδα 7
Όλες οι σελίδες

Στους τελευταίους 16 μήνες, τα ελληνικά πρωτοσέλιδα στον διεθνή Τύπο, κατά το πλείστον ως ‘πρώτα θέματα', ξεπέρασαν τις 14.000 (Καθημερινή 29.6.11).
Για να σωθεί η χώρα πρέπει να απαλλαγεί, το ταχύτερο δυνατό, από τις χρόνιες δομικές παθογένειές της. Χρειάζεται ριζική αλλαγή νοοτροπίας και πορείας. Χρειάζονται ριζοσπαστικά μέτρα, όχι λόγια, για τον περιορισμό και εκσυγχρονισμό του σπάταλου κράτους, κατά τα πρότυπα των ανεπτυγμένων χωρών.
Όμως, η μεν Νέα Δημοκρατία, (και να το θέλει), δεν μπορεί. Δεν την αφήνουν οι άλλοι. Το δε ΠΑ.ΣΟ.Κ., που ίσως μπορεί, δεν το θέλει. Είναι δέσμιο των ιδεολογημάτων και ιδεοληψιών του.
Περίμενα κάποιος Πρωθυπουργός του ΠΑ.ΣΟ.Κ. να μιλήσει κάποτε με ειλικρίνεια στον Ελληνικό λαό. Να πει δημόσια μερικές αυτονόητες αλήθειες, όσο πικρές και αν είναι. Απλά, καθαρά και σταράτα.
Περιμένω ο σημερινός Πρωθυπουργός να μιμηθεί τον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ. Στο τελευταίο διάγγελμά του, ως Πρόεδρος της Ε.Σ.Σ.Δ., είπε στις 25.12.1991: ‘...ζούσαμε πολύ χειρότερα από τις ανεπτυγμένες χώρες και συνεχίζουμε να υστερούμε όλο και περισσότερο... Η κοινωνία ασφυκτιούσε στη μέγγενη του γραφειοκρατικού συστήματος, καταδικασμένη να υπηρετεί την ιδεολογία... Τα πάντα πρέπει να αλλάξουν ριζικά... Το παλαιό σύστημα κατέρρευσε'.
Περιμένω ο κ. Παπανδρέου να εφαρμόσει στην πράξη το παράδειγμα της Τρόιχαντ της Γερμανίας. Μέσα σε 4 χρόνια αναδιάρθρωσε, πώλησε ή έκλεισε 8.500 κρατικές επιχειρήσεις της πρώην Ανατολ. Γερμανίας. Δημοσιεύθηκε προκήρυξη για πώληση 4.960 κρατικών επιχειρήσεων, με τίμημα ...ένα ευρώ κάθε επιχείρηση!
Ας το τολμήσει. Θα τον ευγνωμονούν οι σημερινές και οι επόμενες γενιές».

Γ. ΕΛΛΑΔΑ: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΔΙΕΘΝΩΣ
Η χώρα μας εντάχθηκε στην Ε.Ο.Κ. - Ε.Ε., χωρίς να πληροί τις απαιτούμενες οικονομικές, (και όχι μόνο), προϋποθέσεις, λόγω κυρίως της αρχαίας Ελλάδας, μετά από κατάλληλους χειρισμούς του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Επίσης, ενταχθήκαμε στην Ευρωζώνη, με παραποιημένα οικονομικά στοιχεία!
Μετά την ένταξή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη, θα περίμενε κανείς ομαδική εγκατάσταση, στην Ελλάδα, πολιτών από την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη, όπως συνέβη με την Μάλτα. Κυρίως δε συνταξιούχων, με υψηλά εισοδήματα, που αγαπούν την αρχαία Ελλάδα, τον ήλιο και τη θάλασσα.
Ατυχώς χάσαμε, ανεπανόρθωτα, και αυτή την ανεπανάληπτη ευκαιρία!
Παρά τη μεγάλη δωρεάν βοήθεια (35 δισ. ευρώ) και την τεράστια δανειοδότησή μας, με πολύ χαμηλά επιτόκια (σε σχέση με το παρελθόν), καταλήξαμε παράδειγμα προς αποφυγήν. Εγκαταλείψαμε την παραγωγή, «επενδύσαμε» στην οικοδομή και το ρίξαμε στην καλοπέραση. Με δανεικά, που τώρα τα θέλουμε «αγύριστα».
Ο προϋπολογισμός του 2011 βασίζεται κατά 46% στη φορολογία και κατά 54% σε δανεικά! Όπως προανέφερα, τα ελληνικά πρωτοσέλιδα στον διεθνή Τύπο, κατά το πλείστον ως «πρώτα θέματα», ξεπέρασαν τα 30 την ημέρα!
Για την έξοδό μας από την κρίση, η Τρόικα (Ε.Ε., Ε.Κ.Τ., Δ.Ν.Τ.) μας παρέχει μεγάλα μακροπρόθεσμα δάνεια με πολύ χαμηλά επιτόκια (110 δισ. με 4,8 και 109 δισ. με 3,5%, όταν η Γερμανία δανείζεται με 3%!). Επομένως, με εξαίρεση τη Γερμανία, οι χώρες της Ευρωζώνης μας δανείζουν με επιτόκια χαμηλότερα εκείνων με τα οποία δανείζονται οι ίδιες!! Και μάλιστα, όταν οι Έλληνες εξάγουν τις καταθέσεις τους στην Ελβετία!! 

Σήμερα

η ημέρα, η εβδομάδα του έτους


Πρόσφατα Νέα