Home Nεα Ελεύθερο Βήμα "Προτάσεις για τη Ναυπακτία και την κρίση" του Γρηγόρη Βαρελά

"Προτάσεις για τη Ναυπακτία και την κρίση" του Γρηγόρη Βαρελά

E-mail Εκτύπωση PDF
Ευρετήριο Άρθρων
"Προτάσεις για τη Ναυπακτία και την κρίση" του Γρηγόρη Βαρελά
Σελίδα 2
Σελίδα 3
Σελίδα 4
Σελίδα 5
Σελίδα 6
Σελίδα 7
Όλες οι σελίδες

Εξάλλου, υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις, ότι η συγκεκριμένη έκταση περιλαμβάνεται μεταξύ 3-4 που προγραμματίζονται, κατά προτεραιότητα, για εκποίηση!
Έχω ζητήσει (18.4.11) από τον Δήμο Ναυπακτίας να κινητοποιηθεί, το ταχύτερο δυνατό, με τη συμπαράσταση των τοπικών φορέων και των κατοίκων, ώστε να μην απωλεσθεί για τη Ναυπακτία ο μεγάλος αυτός πόλος τουριστικής και οικονομικής ανάπτυξης. Πρόκειται για μοναδική ευκαιρία των αιώνων για τη Ναυπακτία!!!

7. Ανδριάντες Μετανάστη
Με την από 18.5.2011 επιστολή μου έχω προτείνει στην Ναυπακτιακή Αδελφότητα Ν. Υ. και στην Ο.Σ.Υ.Ν., την τοποθέτηση στην ορεινή Ναυπακτία δύο ανδριάντων προς τιμή των Μεταναστών συμπατριωτών μας. Αναλυτικότερα:
α. Τα έργα θα είναι ορειχάλκινα και θα φιλοτεχνηθούν από τον προαναφερθέντα γλύπτη κ. Ηρ. Ξανθόπουλο. Θα έχουν ύψος 2,15μ. και θα τοποθετηθούν σε βάθρα από λευκό μάρμαρο μασίφ.
β. Κρίνεται σκόπιμο να γίνουν δύο έργα, στους δύο βασικούς οδικούς άξονες της ορεινής Ναυπακτίας, σε κατάλληλες τοποθεσίες που έχουν επιλεγεί, στον Ανεμάκη και στην πρώτη διασταύρωση οδών μετά τον Μόρνο.
Έτσι, καλύπτονται σχεδόν όλα τα ορεινά χωριά, από άποψη καταγωγής των μεταναστών - μελών των ανωτέρω συλλογικών οργανώσεων.
γ. Έχει γίνει συστηματική μελέτη του θέματος και την έχω στείλει στις δύο ανωτέρω συλλογικές οργανώσεις, μαζί με φωτογραφίες γλύπτη - φωτομοντέλου, με πέντε παραλλαγές για κάθε έργο (αποχαιρετισμός με δεξί ή αριστερό χέρι, σακούλι και σακάκι στο χέρι ή στον ώμο κ. λπ.).
δ. Τα έργα προτείνεται να χρηματοδοτηθούν κατά 50% από τους προαναφερθέντες ή εξ ολοκλήρου από τη «Ναυπακτιακή Αδελφότητα Ν.Υ.».
Προσωπικά, αναλαμβάνω την ευθύνη για την καλλιτεχνική απόδοση των γλυπτών, την σωστή εκτέλεση των έργων και τα διαδικαστικά θέματα μέχρι την τοποθέτησή τους, κατά τα εκτεθέντα.
Σημείωση: Από τις ανωτέρω προτάσεις μου:
- Οι αρ. 1-6 έχουν υποβληθεί με δεσμευτική επιστολή μου, από 18.4.11, στο Δήμο Ναυπακτίας.
- Οι αρ. 1-3 και 6 έχουν δημοσιευθεί στο «εμπρός» στις 29.4.11.

Β. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ - ΠΡΟΤΑΣΗ
Στην τακτική μας (δύο φορές το χρόνο) συνάντηση φίλων της «δάφνης» στην Αθήνα, στις 15.6.2011, κύριο θέμα της συζήτησης ήταν η οικονομική κρίση της χώρας. Μού προτάθηκε να κάνω την σχετική εισήγηση και ακολούθησε εκτεταμένη ανταλλαγή απόψεων.
Τα κυριότερα θέματα, στα οποία αναφέρθηκα, ήταν συνοπτικά τα εξής:
α. Χρόνιες παθογένειες Ελλάδας: Απαξίωση θεσμών και αξιών, ατομοκεντρική και αντικοινωνική νοοτροπία και συμπεριφορά, ανομία, βία, ανευθυνότητα (για όλα «φταίνε οι άλλοι»: Ξένα κέντρα αποφάσεων - κεφάλαιο - γείτονες - δανειστές), διαφθορά, παραβατικότητα κ. λπ.
β. Χρόνιες οικονομικές παθογένειες: Κρατισμός - πελατειακό πολιτικό σύστημα, συντεχνιακός συνδικαλισμός, αναξιοκρατία, μικρή παραγωγή, μικρές εξαγωγές, μεγάλες εισαγωγές, κάλυψη αναγκών μας κατά 70 - 80% από το εξωτερικό (ακόμη και σκόρδα και λεμόνια!), μεγάλο πρωτογενές έλλειμμα (2009-11: 77 δισεκ.), δυσβάστακτο χρέος (350 δισ.), τοκοχρεολύσια κρατικών ομολόγων 65 δισ. το 2012-13, φοροδιαφυγή 100 δισ. το 2010 (Ε.Τ.Ε.) κ.λπ. 

Σήμερα

η ημέρα, η εβδομάδα του έτους


Πρόσφατα Νέα