dimosΕνημερωτική ημερίδα: «ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΜΟΝΑΔΑΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΚΑΙ ΧΩΡΟΥ ΔΙΑΘΕΣΗΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΑΠΟ ΕΚΣΚΑΦΕΣ, ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΕΙΣ»


Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, κατά την οποία συζητήθηκε διεξοδικά το θέμα της χωροθέτησης Χ.Υ.Τ.Α. Αδρανών στις δυτικές κοινότητες του πρώην Δήμου Ναυπάκτου, η δημοτική αρχή αφουγκραζόμενη και συμμεριζόμενη απόλυτα την ανησυχία και την αγωνία των δημοτών εισηγήθηκε τη διοργάνωση ενημερωτικής ημερίδας σχετικά με τη δημιουργία και τη λειτουργία χώρου διάθεσης αποβλήτων από εκσκαφές, κατασκευές και κατεδαφίσεις. Πρότεινε στον υπό ίδρυση Περιβαλλοντικό Σύλλογο να συνδιοργανώσει την ημερίδα προσκαλώντας τους επιστήμονες της δικής του επιλογής. Η αντιπολίτευση σύσσωμη καταψήφισε στο δημοτικό συμβούλιο την πρόταση της δημοτικής αρχής για τη διοργάνωση της ενημερωτικής ημερίδας.

Την επομένη ημέρα του δημοτικού συμβουλίου ο αρμόδιος αντιδήμαρχος έστειλε γραπτή πρόσκληση στον Περιβαλλοντικό Σύλλογο, για να προετοιμαστεί η ημερίδα. Ο Σύλλογος αρνήθηκε να συμμετέχει στη διοργάνωση της συγκεκριμένης ενημερωτικής ημερίδας, την οποία μάλιστα σε ανακοίνωση που εξέδωσε την χαρακτήρισε ως ημερίδα παρωδία.
Σε ανακοίνωσή που δημοσίευσε ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος χαρακτηριστικά αναφέρει «Επειδή το τεράστιο ζήτημα με τη διαχείριση των σκουπιδιών δεν αντιμετωπίζεται με την πρέπουσα σοβαρότητα και χωρίς ξεκάθαρες απόψεις από την Δημοτική Αρχή, αυτό δεν μας επιτρέπει να συμμετέχουμε σε ημερίδες- παρωδίες. Δηλώνουμε ότι δεν πρόκειται να δεχτούμε λύσεις με ή χωρίς περιτύλιγμα «ειδικών»

Αναρωτιόμαστε γιατί εκδηλώνεται αυτή η άρνηση και μάλιστα τόσο κατηγορηματικά;
Σε τι θα βλάψει η ενημέρωση και μάλιστα από ειδικούς επιστήμονες;
Γιατί να μην μπορούν όλοι οι δημότες να ενημερωθούν και να ζητήσουν από ειδικούς στα θέματα του περιβάλλοντος και της διαχείρισης των απορριμμάτων να λύσουν τις όποιες απορίες και ανησυχίες τους ;

Κρίνουμε ότι αυτή η άρνηση δεν βοηθά στην ουσιαστική και υπεύθυνη ενημέρωση που θα πρέπει να έχουν όλοι οι δημότες για τόσο σημαντικά ερωτήματα που αφορούν την ποιότητα της ζωής μας αλλά και την ανάπτυξη της περιοχής μας.

Στόχος αυτής της ημερίδας είναι ειδικοί επιστήμονες να παρουσιάσουν και να ενημερώσουν για όλες τις πλευρές της διαχείρισης των αδρανών αποβλήτων. Οι τεκμηριωμένες απόψεις των ειδικών θα βοηθήσουν όλους τους δημότες να γνωρίσουν και να κατανοήσουν πόσο αναγκαία είναι η σωστή διαχείριση των αδρανών αποβλήτων, τι προβλέπει η νομοθεσία για τη δημιουργία και τη λειτουργία χώρων διάθεσης αποβλήτων από εκσκαφές, κατασκευές και κατεδαφίσεις, ποιες είναι οι επιπτώσεις της δημιουργίας και λειτουργίας ενός τέτοιου χώρου, ποια είναι τα σημεία που πρέπει να προσέξουμε και ποια μέτρα πρέπει να ληφθούν προκειμένου να αποφευχθούν πιθανές αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Για τον λόγο αυτό απευθυνθήκαμε σε επιστήμονες που έχουν τη γνώση και την εμπειρία του συγκεκριμένου θέματος προκειμένου να μας φωτίσουν ολόπλευρα.
Προσκαλούμε όλους τους δημότες να παραβρεθούν στην ημερίδα που θα γίνει τη Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012 στις 5 μ.μ. στην Παπαχαραλάμπειο Αίθουσα στη Ναύπακτο με θέμα «ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΜΟΝΑΔΑΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΚΑΙ ΧΩΡΟΥ ΔΙΑΘΕΣΗΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΑΠΟ ΕΚΣΚΑΦΕΣ, ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΕΙΣ» με ομιλητές:

1. τον κ. Νικόλαο Μάργαρη, Καθηγητή του Τομέα Διαχείρισης Οικοσυστημάτων στο Τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Διευθυντή του περιοδικού National Geographic
2. τον κ. Παναγιώτη Αλαβέρα, Πολιτικό Μηχανικό, ειδικό στη διαχείριση των απορριμμάτων, Εκτελεστικό Αντιπρόεδρο - Διευθυντή του Οργανισμού Ανακύκλωσης Κύπρου.
3. τον κ. Χάρη Μουρκάκο, Συστημικό Σύμβουλο, Διευθυντή Ανάπτυξης της Εταιρείας ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΑΔΡΑΝΩΝ ΝΟΤΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Ο.Ε.
4. τον κ. Κώστα Γεωργίου, Φυσικό Msc από την εταιρεία ENVIC ΕΠΕ που έχει αναλάβει τη σύνταξη της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Η παρουσία όλων μας τη Δευτέρα 12 Μαρτίου στις 5 μ.μ. στην ημερίδα είναι αναγκαία, γιατί η γνώση είναι η πραγματική δύναμη της κοινωνίας. Με Γνώση, Υπευθυνότητα και Σοβαρότητα μπορούμε να προστατεύσουμε το περιβάλλον, βασική προϋπόθεση για το παρόν και το μέλλον της κοινωνίας μας.

Προσκλήσεις έχουν αποσταλεί σ' όλους τους φορείς

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου της 1ης ΓΕΝ &

Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος

Χρήστος Σαλαμούρας