enamΛόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος, που επιδεικνύεται από πολίτες του τέως Δήμου Πλατάνου, το οποίο εκδηλώνεται διά συχνών τηλεφωνημάτων ή διά ζώσης, να πληροφορηθούν σε ποιο στάδιο βρίσκεται η έκδοση του βιβλίου «Του Δήμου Πλατάνου τα χωριά», ανακοινώνουμε τα εξής:

Το βιβλίο είναι στοιχειοθετημένο στον υπολογιστή και έτοιμο προς εκτύπωση από το καλοκαίρι του 2009. Μάλιστα, ένα αντίτυπο κατατέθηκε στον τότε Δήμαρχο Πλατάνου με την παράκληση να επιχορηγηθεί η Εταιρεία μας με το ποσό των 11.000 € (έγχρωμο) ή 6.000 € (ασπρόμαυρο), όπως συνέβη και για τα πέντε προηγούμενα βιβλία των λοιπών Δήμων.
Ο Δήμος, μην μπορώντας ν' αντιληφθεί την πολυδιάστατη σημασία της έκδοσης, επέδειξε εντελώς αρνητική συμπεριφορά, την οποία ενέδυσε με το περίβλημα της μη ύπαρξης χρημάτων. Μάλιστα, δεν καταδέχθηκε παρά τις εκκλήσεις μας να μας απαντήσει εγγράφως, έστω και αρνητικώς, για να αναζητήσει η Ε.ΝΑ.Μ. άλλους πόρους.
Ύστερα από πιέσεις, ο Δήμος μας ανακοίνωσε διά του τότε προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου ότι θα συμμετάσχει στην έκδοση με το ποσό των 3.000 €. Κατόπιν τούτου, η Εταιρεία συγκάλεσε τους προέδρους ή εκπροσώπους των τοπικών Συλλόγων, τον Απρίλιο του 2010 σε σύσκεψη, όπου αποφασίσθηκε η έκδοση να είναι έγχρωμη και ορίσθηκε συντονιστής ένας από τους προέδρους, για να συντονίσει την όλη προσπάθεια μέχρι τα τέλη Απριλίου.
Η όλη διαδικασία δεν είχε συνέχεια, οπότε απευθυνθήκαμε στο Δήμο για να μας δώσει τα 3.000 €, αφού είχαμε και τη δήλωση κάποιων πνευματικών παραγόντων ότι θα συγκεντρωνόταν και το υπόλοιπο ποσό των 3.000 € για να εκτυπωθεί το βιβλίο ασπρόμαυρο. Ο Δήμος αρνήθηκε αθετώντας την υπόσχεσή του, οπότε το βιβλίο παραμένει ανέκδοτο και αναμένει χορηγούς.
Αυτή είναι η μικρή ιστορία της μελέτης «Του Δήμου Πλατάνου τα χωριά» και ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του.

 

Από τη Γραμματεία της Ε.ΝΑ.Μ.
Νίκος Τριψιάνος